NASA se nada ispisati povijest u ponedjeljak navečer po američkom vremenu izvedbom "prvog planetarnog testa za obranu" našeg planeta od udara asteroida tako što će ga skrenuti s njegove putanje.

Cilj je misije zaštiti Zemlju od potencijalnog sudara s NEO-om - što je NASA-in naziv za neki objekt u blizini Zemlje - asteroid ili komet – koji bi se mogao približiti orbiti.

Veliko finale trebalo bi se dogoditi u 23 sata po američkom vremenu.

DART (Double Asteroid Redirection Test) prva je misija koja će pokušati skrenuti s putanje opasan objekt u izravnom eksperimentu kako bi spriječila njegov udar o planet Zemlju, rekao je direktor svemirske misije Thomas Zurbuchen.

NASA je 2016. godine osnovala Ured za koordinaciju planetarne obrane (PDCO) za rano otkrivanje prijetnja NEO-a velikih dimenzija - od najmanje 30 do 50 metara - koji bi mogli oštetiti Zemljinu površinu i za praćenje putanja tih objekata.

Astronomi trenutačno ne znaju prijeti li Zemlji neki NEO, no asteroid je prije nekih 66 milijuna godina ostavio golem krater na meksičkom poluotoku Yucatanu i možda je upravo on izazvao izumiranje dinosaura.

Svemirska letjelica DART ima masu 610 kilograma i dimenzije 1,8 x 2,6 metara, a lansirana je u studenome 2021. iz Kalifornije raketom Falcon 9 SpaceX-a.

Dizajnirana je tako da se zaleti u asteroid Dimorphos brzinom od 6,6 kilometara u sekundi, što bi se trebalo dogoditi u 23.14 GMT u ponedjeljak.

"Asteroid Dimorphos: Stižemo do tebe", tvitala je NASA u vrijeme lansiranja.

Dimorphosov promjer je oko 160 metara i on je poput mjeseca koji kruži oko većeg asteroida Didymos.

DART-ove kamere uhvatit će asteroid tek 90-ak minuta prije planiranog udara u njega.