NASA-in helikopter Ingenuity ostvario je još jedan povijesni let. Uspješno je preletio nešto više od 100 metara i spustio se na područje na kojem još nitko nije bio.

Ovaj maleni helikopter dva je puta posjetio novu lokaciju. Prvo je lebdio iznad potencijalnog mjesta za slijetanje kako bi provjerio konfiguraciju tla, a onda se i lagano spustio.
 

NASA je novo mjesto pogodno za slijetanje otkrila zahvaljujući letjelici Mars Reconnaissance orbiter koji snima fotografije Marsa iz njegove orbite, a koje su pokazale kako je novo područje prilično ravno i sigurno za slijetanje.

Novim uspjehom NASA se pohvalila na Twitteru, ali nije objavila nikakve dodatne informacije o tome gdje se točno novo mjesto slijetanja nalazi kao ni kad je let, sedmi po redu, ostvaren. Naveli su tek kako je let trajao 62,8 sekundi te je bio dugačak oko 106 metara.

S obzirom na to da je originalno bilo zamišljeno da Ingenuity obavi samo pet letova na Marsu prije no što prestane raditi, svaki dodatni let za NASA-u je svojevrsna pobjeda i postavljanje novih rekorda. Tako je trenutno u planu letjeti ovim malim helikopterom što je dalje i dulje moguće. Sve dok radi.

U međuvremenu, rover Perseverance krenuo je na put prema svojoj južnoj destinaciji gdje bi trebao prikupiti prve uzorke tla, koji bi potom u nekoj od sljedećih misija trebali biti vraćeni na Zemlju, javlja Zimo.