Dosadašnji potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda Senad Bratić smijenjen je sinoć sa te pozicije većinom glasova narodnih zastupnika.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine za prijedlog odluke o razrješenju Bratića glasalo je 50 zastupnika od nazočnih 67, nitko nije bio protiv, niti suzdržan, odnosno 17 zastupnika nije glasovalo.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Igor Žunić u ime predlagača u završnoj riječi rekao je kako je odluka o smjeni Bratića izazvana deklaracijom SDA u kojoj se navodi da je Srpska za političko Sarajevo “samo dobra kada je nema, kada je razvlašćena i ne postoji”.

“SDA, čiji je član Bratić, ne kao čovjek već kao političar, treba shvatiti da je Srpska vječna, nepromjenjiva, te da je ljubav ovog naroda i da je na tome nastala”, rekao je Žunić na sjednici zakazanoj na zahtjev zastupnika vladajuće koalicije u Srpskoj uz pojašnjenje kako je SDA usvojila deklaraciju protivnu interesima Srpske koja duboko zadire u državno uređenje BiH kojim je zajamčen status Republike i srpskog naroda kao konstitutivnog.

Žunić je rekao kako je smjena Bratića politički odgovor Srpske na deklaraciju SDA, te da će Skupština uskoro dobiti novog potpredsjednika iz reda Bošnjaka.