Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narančasto upozorenje zbog intenzivnih padalina koje se očekuju u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne i u Hercegovini.

Upozorenje se odnosi na razdoblje od 15. lipnja od ponoći do 16. lipnja do 11 sati.

-Očekuju se jače padaline za period 15. i 16. lipnja, a akumulirana količina padavina koja se očekuje je 30 do 50 litara kiše, što može uvjetovati pojavu bojica - upozoravaju iz FHMZBiH.
Uzbuna u TK: Nove padaline, moguća bujična plavljenja

Nove padaline mogu izazvati poplave bujičnog karaktera, klizišta i ugroziti živote ljudi, infrastrukturu i druga materijalna dobra, pa su sve operativne snage zaštite i spašavanja u fazi pripravnosti za operativno djelovanje.

Civilna zaštita apelira da građani koji žive u blizini vodotoka, provode mjere samozaštite u cilju smanjena i prevencije eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po ljude i materijalna dobra. U tom cilju, potrebno je:

- Ne prilaziti obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama i potocima ne dirati električne aparate ako su mokri i ako je voda već doprla do njih isključiti električne i druge instalacije i vodu,

- Pitku vodu i životne namirnice podići na više nivoe kuće ili stana,

- Ako ste u mogućnosti, spriječite prodiranje vode u najniže dijelove objekata podizanjem barijera ili pomozite prilikom uređenja istih (vreće s pijeskom, zemlja, i dr.).

Osim većih količina padavina, u ovom periodu su karakteristične pojave grmljavinskog nevremena, pa je također potrebno provoditi mjere samozaštite i izbjegavati:

-sklanjanje ispod visokih izoliranih stabala na otvorenom,
- stajanje pokraj prozora, otvorenih vrata, metalnih stubova i predmeta kao što su slavine, utičnice i električni prekidači,
- korištenje telefona i mobitela tijekom oluje,
- isključiti sve električne uređaje,
- izbjegavati osamljena stabla i rub šume,
- izbjegavati nošenje metalnih predmeta,
- izbjegavati boravak u blizini strujnih vodova i dalekovoda

U slučaju nastanka određene opasnosti (poplave, klizišta i dr.) i ugrožavanja ljudskih života što hitnije pozvati vatrogasce na broj 123 ili Operativni centar civilne zaštite na broj 121.

bljesak.info