U Sredozemnom moru danima se odigrava veoma osjetljivo američko-rusko manevriranje – prenose svjetski mediji tekst iz talijanskog lista Il Giornale.

S jedne strane, ruska ratna flota pokušava da izvrši pritisak na brodove NATO-a da bi ih potjerala prema Jonskom moru, a s druge strane SAD nastavljaju slati bombardere B-52 nad Europom da stanje prate odozgo, prenosi Beta.

Najnoviji satelitski snimak pokazuje što se događa u talijanskim vodama Jonskog mora, blizu obale Kalabrije: “Izazov između američkog nosača aviona ‘Truman’ i ruskog razarača ‘Kulakov'… izgleda kao partija šaha: jedan čeka potez drugog”, piše list.

Ruska ‘ubojica nosača aviona’

Nosač “Truman” predvodi NATO na Mediteranu, a drugi talijanski list, La Repubblica, prenosi da taj brod nosi lovce-bombardere “F-18 Hornet” koji ​​u Crnom i Baltičkom moru “vježbaju” za eventualno pružanje pomoći zemljama koje su bliže ratu u Ukrajini.

Ruski razarač “Kulakov”, iz sovjetske ere, potpuno je moderniziran 2010. godine: poznavatelji kažu da je opremljen i krstarećim raketama “Kalibr”, istim oružjem kojim su Rusi gađali područja Ukrajine.

Taj brod je u pokretu zajedno s velikom ruskom krstaricom “Varjag” koja može da istovremeno gađa više ciljeva i zato je nazivaju “ubojica nosača aviona”.

“Varjag” je po veličini treća krstarica klase “Slava”, s navođenim raketama, izgrađena za sovjetsku mornaricu, a sada služi ruskoj Ratnoj mornarici.

Velika koncentracija ruskih brodova na Sredozemlju

Taj brod je od veljače u talijanskim vodama, kao dio koncentracije snaga ruske Ratne mornarice koja nikada ranije nije viđena: krstarice, lovački avioni, fregate i podmornice, od kojih je jedna vjerojatno na nuklearni pogon. Svi brodovi su opremljeni i ruskim krstarećim raketama “Kalibr”.

Tolika koncentracija ruskih brodova na Sredozemlju posljedica je namjere Moskve da kontrolira kretanje NATO-a, a drugi da intervenira kako bi sprečio ulazak protivničkih brodova u Crno more, prenosi Beta.

Američki nosač “Truman”, osmi iz klase “Nimic” u Ratnoj mornarici SAD-a, čeka kao osiguranje za bombardere “B-52” koji lete iznad oblasti u kojima se nalaze ruske posade.

Dug boravak na moru stvara probleme

U sadašnjoj situaciji ruski “Varjag” i “Kulakov” prate “Trumana” u Jonskom moru. Ali, za Moskvu to manevriranje  nije jednostavno jer dug boravak na moru stvara probleme njenoj floti koja nije uspjela da stigne do Krima radi opskrbe, jer Turska spriječava prolazak vojnih brodova kroz more uz Bospor.

Izgleda da i Pentagon preispituje svoje prioritete: “Truman” je bio iznenađen ukrajinskom krizom jer je pred njen početak bio na zadatku u vodama Perzijskog zaljeva, te je dobio naređenje da stane, a kasnije da otplovi u Sredozemlje gdje mu se pridružilo nekoliko krstarica.

Dnevnik.ba