Američke trupe u Siriji bile su na meti bespilotnih letjelica, ali nije bilo ozlijeđenih, rekla su dva američka dužnosnika. Dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da se napad dogodio u bazi al Tanf, u blizini sirijskih granica s Irakom i Jordanom.

Dronovi

Prošlog su tjedna dva drona gađala zračnu bazu al Asad u zapadnom Iraku, dok je drugi dron napao bazu u sjevernom Iraku, rekao je američki dužnosnik za Associated Press. Američke snage presrele su sva tri drona, uništivši dva od njih.

Međutim, treći dron je samo oštećen, što je dovelo do manjih ozljeda među koalicijskim snagama. Iračke milicije, uz iransku podršku, uputile su prijetnje američkim objektima kao odgovor na američku potporu Izraelu.

Pentagon: Iran nije dao nikakvu zapovijed da se napadnu američke trupe u regiji

SAD nije vidio izravnu zapovijed iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija da se napadnu trupe u regiji, rekao je Pentagon. Ovo je uslijedilo nakon niza napada na američke baze u Iraku i Siriji od strane skupina za koje se sumnja da ih podupire Iran.

"Ne vidimo nužno da im je Iran naredio poduzimanje ovakvih napada", rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder.

"Nismo vidjeli izravnu naredbu, na primjer, od vrhovnog vođe koja kaže: 'Izađi i učini ovo'." Ali Ryder je rekao da SAD u konačnici smatra Iran odgovornim za takve napade militantnih skupina "na temelju činjenice da ih podupire".