Nije dugo trebalo čekati da se izda nalog “fire at will” nakon što je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić narušio stereotip da na inauguraciju Željka Komšića nije došao samo Dragan Čović.

Hrvati nisu došli na ovu ceremoniju zbog majorizacije i načina izbora hrvatskoga člana Predsjedništva.

Kardinal Puljić je u intervjuu novinarki i komentatorici Nove TV Ivani Petrović objasnio zašto nije došao, piše Večernji list BiH.

Prijetnje, komentari…

Možda to ne bi bilo dobro ni radi samoga konteksta situacije koja se dogodila, poručio je kardinal Puljić, napominjući da se samim Daytonom pokazalo da nemaju svi jednaka prava u BiH.

Aludirajući na zakon koji je omogućio preglasavanje Hrvata, kardinal Puljić je poručio da i “Daytonski kreatori moraju shvatiti i uvažiti naše postojanje“.

Nakon toga je više televizija i portala započelo hajku i na kardinala i novinarku Petrović, dok se u anonimnim komentarima pozivalo na obračun te najprimitivnije psovalo. Prema riječima voditelja Medijskog centra Sveučilišta u Mostaru Ilije Muse, medijski djelatnici trebaju biti spremni “slušati i one osobe koje izražavaju i suprotna stajališta koje medijske kuće ili oni prezentiraju”.

Nizak stupanj demokracije

Uvažavajući stajališta drugih temeljenih na činjenicama da je i sam Izborni zakon s odlukama Ustavnoga suda proglašen neustavnim u pojedinim dijelovima, jasno sugerira kako su Hrvati uistinu majorizirani. Zbog toga praktički ni kardinal Puljić nije nazočio inauguraciji Komšića u Predsjedništvo, kaže Musa i nastavlja kako se komentari na portalima i društvenim mrežama moraju tretirati “kao i svaki javni govor” te uklanjati ako vrijeđaju i pozivaju na nasilje.

Komentirajući napade na novinarku Petrović objasnio je kako političko Sarajevo pokazuje nizak stupanj demokracije i krajnju netoleranciju prema drugima i drukčijima.

Ovo nije jedini primjer. Ugledni intelektualci poput Nedžada Latića, Envera Kazaza ili Muhameda Filipovića, koji su se usprotivili određenim stavovima političkoga Sarajeva, dobili su čak i batine.