U jučerašnjem dramatičnom priopćenju ruske predsjedničke administracije tvrdi se da je Ukrajina tijekom protekle noći iskoristila dva drona za napad na Kremlj, samo srce Moskve.

Ruske snage su, tvrdi se u priopćenju, radarskom opremom onesposobile dronove. Nije bilo žrtava, a predsjednik nije ozlijeđen, navodi se u priopćenju. Kremlj je incident nazvao "pokušajem ubojstva" Vladimira Putina.

Na društvenim mrežama pojavio se niz snimki. Po svemu sudeći, prikazuju let najmanje jednog drona prema Kremlju, nakon čega se vidi eksplozija. Još jedna snimka prikazuje dim koji se diže nad kupolom Kremlja. BBC nije uspio verficiriati da se na snimci zaista nalazi dron te je zapravo i dalje nejasno što se točno dogodilo.

Ako se stvarno radilo o pokušaju ubojstva Putina, to je poniženje za Kremlj

No, ako su tvrdnje iz Kremlja istinite i radilo se o stvarnom pokušaju ubojstva ruskog predsjednika, tad se radi o izuzetno ponižavajujem incidentu za Kremlj, navodi BBC u svojoj analizi.

Naime, Vladimir Putin je po svemu sudeći jedna od najbolje čuvanih osoba na svijetu. Na događajima na kojima sudjeluje u Moskvi mjere osiguranje su izuzetno stroge te uključuju ekstenzivne provjere i duge kolone službenih vozila, pri čemu se prekida sav ostali promet, a zračni prostor je potpuno zatvoren.

Nakon incidenta s dronovima će se, objavio je BB, postaviti niz pitanja o tome koliko je zaista zaštićen ruski lider, ali i o učinkovitosti ruske protuzračne obrane nad Moskvom.

U proteklim mjesecima sustavi protuzračne obrane uočeni su na moskovskim krovovima, a naročito u blizini ključnih zgrada, ukključujući i Ministarstvo obrane. Tamo su postavljeni baš zato što je Kremlj zabrinit da bi Ukrajina, ili snage koje podržavajau Ukrajinu, mogle pokušati izvesti zračne napade na mete visoke vrijednosti.

Ako se o tome radilo u incidentu o kojem je Kremlj poslao dramatično priopćenje, tada su te mjere bile neuspješne, navodi BBC.

Zadnji u nizu napada na ruski teritorij

Eksplozija nad Kremljem bila je tek posljednja u seriji eksplozija i napada na ruskom teritoriju i posljednjim tjednima i mjesecima. Broj takvih incidenata posebno je dramatično skočio u posljednji danima. U srijedu ujutro zapalilo se skladište goriva u ruskoj regiji Krasnodar, pri čemu je požar navodno izazvao napad dronom.

Dva teretna vlaka su u ponedjeljak i utorak izletjela s tračnica u regiji Brijansk, nedaleko od granice s Ukrajinom, u odvojenim ali identičnim incientima. Lokalni ruski guverner za izlijetnje vlakova okrivio je improvizirane eksplozivne naprave

Tjekom prošlog vikenda proruski dužnosnici okupiranog ukrajinskog poluotoka Krima tvrdili su da su ukrajinski dronovi odgovorni za napad na golemo skladište goriva u luci Sevastopolj. Učestalost takvih napada izaziva nervozu među običnim Rusima.

Rusi su nervozni zbog serije napada, kako će odgovoriti?

Ruski mediji navode da je moskovska policija zatrpana telefonskim dojavama građanima koji javljaju o dronovima viđenima nad nebom glavnom grada Rusije.

Ukrajina niječe da je napala Kremlj odnosno pokušaj ubojstva ruskog predsjednik Putina. No, neovisno o tome je li ruska verzija događaja točna ili ne, sad ostaje pitanje hoće li i kako Moskva odgovoriti.

Neki ruski dužnosnici su već pozvali na žestok odgovor. Pokušaj ubojstva predsjednika, ako se zaista o tome radilo, je ekstremno ozbiljna stvar. Ruski generali su u više navrata pozivali na žestoke odgovore na udare na ruski teritorij.

No, pitanje je ima li Rusija kapaciteta za izvođenje značajnih osvetničkih udara? Ostaje za vidjeti hoće li ovaj incident izazvati bilo kakvu značajniju eskalaciju na bojišnici.