Naoružani napadači oteli su najmanje 27 katarskih lovaca - uključujući i članove vrlo utjecajne vladajuće katarske obitelji - u iračkoj pustinji u blizini saudijske granice, izvijestila je policija, a prenosi BBC.

Napadači su s desetak vozila upali u lovački kamp u srijedu u blizini gradića Layyaha, 190 kilometara od regionalnog središta Samawe, koje nosi isti naziv kao i pustinja u kojoj su lovili.

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako rade na slučaju zajedno s iračkom vladom kako bi saznali detalje o otmici katarskih državljana i čim prije ih oslobodili.

Lovci su lovili uz dopuštenje iračke države, no bili su u zabačenom mjestu gdje još uvijek žive šijitska plemena.

Šijitske političke stranke koje dominiraju u iračkoj vladi vrlo su kritične prema katarskoj ulozi u pomaganju sunitskih pobunjenika u Siriji - stoga bi to mogao biti pravi diplomatski incident - kazao je BBC-jev dopisnik iz Bejruta Jim Muir.

Irak je samo jedna od nekoliko zemalja koje redovito posjećuju lovci i sokolari iz Zaljeva u potrazi za plijenom koji u njihovim zemljama ili ne postoji ili je gotovo istrijebljen.

Prema jednom bivšem pripadniku CIA-e, godine 1998. CIA-in snajperski tim u Afganistanu promatrao je Osamu bin Ladena i ostale članove al-Qaide okupljene u kampu blizu Kandahara, no bilo im je naređeno da ne poduzimaju nikakvu akciju zbog rizika da bi mogli ugroziti lovce iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su bili s njima.

O imenima otetih članova katarske vladajuće obitelji irački dužnosnici nisu otkrili nikakve detalje.

Inače, bogataši iz zaljevskih zemalja često u ovo doba godine putuju u ova područja kako bi lovili.

Azijska droplja, ptica koju lovci uglavnom love je vrlo popularna jer se njezino meso smatra afrodizijakom, no masovni lov te ptice izaziva tenzije od strane domaćeg stanovništva.