Vođe etničkih skupina Herero i Nama odbilo je sporazum koji je predložila Njemačka i priznala da su zločini njemačkih kolonijalista prije više od stotinu godina u današnjoj Namibiji genocid, piše Hina.

Vijeće plemenskih vođa traži da se odgodi planirano potpisivanje sporazuma između dviju država.

Vlada u Berlinu Namibiji je ponudila 1,1 milijardi eura u roku od 30 godina, a vijeće koje priznaje namibijska vlada to je u priopćenju prozvalo "neprihvatljivim“ i "uvredom za njihovo postojanje“.

"Uvredljivi iznos“ je odbačen, no vijeće je pozdravilo to što je njemačka vlada priznala genocid, preuzela odgovornost za zločine i najavila da će zatražiti oprost.
 

Plemenski vođe traže ponovne pregovore o reparacijama. Druga organizacija koja okuplja pripadnike skupine Herero već je njemački prijedlog prozvala prijevarom i propagandom.

Njemačka i vlada Namibije postigle su dogovor prošli tjedan, nakon gotovo šest tjedana pregovora. Etničke skupine se žale da nisu sudjelovale u pregovorima i da se stoga ne mogu na vrijeme konzultirati sa svojim pripadnicima.

Njemačka vlada ponavlja kako ne postoji pravna obveza reparacija, nego da se 1,1 milijardi eura odštete smatraju političkom i moralnom dužnošću.

Njemački vojnici su između 1904. i 1908. ubili oko 65 tisuća pripadnika etničke skupine Herero i 10 tisuća Nama, a povjesničari i Ujedinjeni narodi to dugo nazivaju prvim genocidom 20. stoljeća, piše agencija Reuters.