Istraživačke kuće IDC i Gartner objavile su svoja redovita izvješća o globalnim isporukama računala, a ukupni brojevi za prošlu godinu donijeli su preokret trenda.

Nakon sedam godina pada u broju isporučenih PC-a u 2019. godini zabilježen je rast. Doduše, on nije pretjerano velik i nema naznaka da bi mogao biti dugotrajan, no ipak proizvođači imaju ponešto razloga za zadovoljstvo.

Prema Gartneru u prošloj je godini isporučeno 261,2 milijuna računala uz rast od 0,6%. IDC svjetsko tržište procjenjuje na 266,7 milijuna komada uz godišnji rast od 2,7% u odnosu na 2018. godinu. Razlike u brojevima proizlaze iz metodologije istraživanja i definicije segmenta osobnih računala (Chromebook računala su, primjerice, uključena samo u IDC-jeve podatke), piše Bug.hr.

Kao osnovni razlog prvog godišnjeg rasta prodaje osobnih računala u svijetu nakon 2011. godine ističe se masovniji prelazak na Windowse 10, potaknut prestankom podrške za Windowse 7. Regije koje su pokretači ovog rasta su Japan, SAD i EMEA (Europa, Bliski Istok i Afrika).

Kad je riječ o poretku proizvođača, obje se istraživačke kuće slažu: na prvom mjestu je Lenovo s 24% udjela, a slijede ga HP Inc., Dell, Apple i Acer. Prva tri proizvođača imala su porast isporuka u 2019. godini, Lenovo čak nešto preko 8%, dok su Apple i Acer zadržali mjesta u top 5 unatoč manjem padu prodaje, piše Bug.hr.