Hrvatska je porazom od Engleske (1:2) ispala iz Lige A u Ligi nacija i našla se na desetom mjestu od svih reprezentacija u elitnoj skupini Lige nacija.

Za status nositelja u nadolazećim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, tu poziciju morala je i zadržati.

U suprotnom, Hrvatskoj je prijetio pad u drugu jakosnu skupinu, odnosno ovisnost o ishodima na utakmicama drugih skupina. Prvu prigodu da Hrvatska ipak sačuva status nositelja imala je u ponedjeljak večer i odmah je sve bilo riješeno zahvaljujući neriješenom rezultatu u Gelsenkirchenu, piše Index.hr.
 
Modrić i društvo bit će nositelji u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo jer Njemačka nije uspjela pobijediti Nizozemsku pred svojim navijačima, odnosno ispustila je pobjedu u posljednjim trenucima susreta.

Unatoč činjenici da je Njemačka vodila 2:0 do 85. minute, utakmica u Gelsenkirchenu završila je bez pobjednika. Prvo je u 85. minuti Promes zabio golčinu za smanjenje njemačkog vodstva na 2:1, a dramatičnu je završnicu golom u 90. minuti okrunio Virgil van Dijk i podario Hrvatskoj status nositelja u kvalifikacijama za Euro.

Njemačka je Hrvatskoj bila izravna konkurencija za status nositelja, ali sada više nema dileme. Nijemci će sada ovisiti o ishodu utakmice između Poljske i Portugala, koja se igra večeras. Status nositelja izgubio je sigurno Island, koji je s 0 bodova ispao iz društva deset najboljih u elitnoj skupini Lige nacija, dok Poljska sutra ne smije izgubiti od Portugala želi li zadržati status nositelja.

Ždrijeb kvalifikacija održat će se 2. prosinca u Dublinu, a kvalifikacije počinju 21. ožujka. U kvalifikacijama će sudjelovati 55 reprezentacija koje će biti podijeljene u deset skupina. U pet skupina igrat će po pet reprezentacija, a u pet skupina po šest. Plasman na Euro izborit će po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine.

Na sljedećem Europskom prvenstvu će, kao i na prošlom, igrati 24 reprezentacije. Dvadeset će ih se plasirati kroz kvalifikacije, a preostale četiri kroz dodatne kvalifikacije. No njih više neće činiti trećeplasirane reprezentacije iz kvalifikacijskih skupina nego pobjednici Liga nacija.

Kvalifikacije za EP traju od ožujka do studenog sljedeće godine, a dodatne kvalifikacije će se igrati u ožujku 2020. godine. U njima će sudjelovati četiri pobjednika skupina unutar istog ranga Lige nacija, odnosno 16 momčadi. Za sad je 12 reprezentacija osiguralo najmanje dodatne kvalifikacije, a preostale četiri ćemo doznati u utorak navečer nakon što se odigraju preostale utakmice.

Ako neka reprezentacija plasman na EP osigura izravno kroz kvalifikacije, njezino mjesto će u dodatnim kvalifikacijama zauzeti prva sljedeća reprezentacija po renkingu s time da reprezentacije ne mogu igrati protiv momčadi iz višeg ranga.

(www.jabuka.tv)