Tursko izborno tijelo danas je poništilo odluku lokalnog tijela da spriječi novoizabranog gradonačelnika prokurdske stranke da preuzme svoju dužnost nakon žalbe stranke, izvijestila je državna novinska agencija Anadolu.

Odluka je uslijedila nakon prosvjeda i uhićenja u nekoliko turskih gradova. Policija je upotrijebila silu kako bi rastjerala prosvjednike na određenim mjestima, javljaju lokalni mediji.

Kandidat prokurdske stranke dobio gradonačelnički mandat u Vani, gradu na jugoistoku

Vrhovno izborno vijeće (YSK) u Ankari odlučilo je da Abdullah Zeydan, iz prokurdske Stranke narodne jednakosti i demokracije (DEM), dobije svoj mandat gradonačelnika jugoistočnog grada Vana.

"Ovo se dogodilo zahvaljujući otporu kurdskog naroda, naših suboraca, prijatelja i demokratske javnosti", objavila je stranka DEM na platformi X.

Bio mu uskraćen gradonačelnički mandat

Zeydanu iz DEM-a isprva je uskraćen gradonačelnički mandat, iako je izabran za gradonačelnika na nedjeljnim lokalnim izborima s oko 55 posto glasova, priopćila je njegova stranka.

Umjesto njega, mjesto gradonačelnika trebao je preuzeti kandidat iz vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Recepa Tayyipa Erdoğana, koji je bio drugi s oko 27 posto.

Strah izbornih promatrača

Lokalna izborna vlast utvrdila je da Zeydan ima kriminalni dosje i da se nije trebao kandidirati na izborima, navodi novinska agencija Anadolu. Iz Stranke narodne jednakosti i demokracije tvrde da je njihov kandidat o odluci obaviješten tek nakon glasovanja u nedjelju.

Izborni promatrači strahovali su da bi incident mogao izazvati novi val masovnih smjena prokurdskih lokalnih političara, kao u 2019. godini.

Prokurdska stranka, tada pod imenom HDP, osvojila je 65 gradonačelničkih pozicija na lokalnim izborima 2019., no vlada je većinu njih smijenila s dužnosti zbog navodnih veza s terorizmom.