Dok moćni izraelski sustav Iron Dome radi prekovremeno protiv raketa koje ispaljuje Hamas, pozornost se usmjerava na sustav protuzračne obrane sljedeće generacije, Iron Beam, koji bi mogao označiti prekretnicu za izraelsku sigurnost, piše Newsweek. Izraelski novi laserski sustav trebao bi debitirati na bojnom polju u bliskoj budućnosti, sugerirala su izvješća objavljena ranije ovog tjedna.

Izvorno je planirano da Iron Beam bude raspoređen 2025. godine, ali izraelsko Ministarstvo obrane sada ubrzava njegov razvoj nakon izbijanja rata s Hamasom, izvijestio je u ponedjeljak britanski The Telegraph.

Što je Iron Dome?

Iron Dome je razvijen u prvom desetljeću ovog stoljeća te je postao operativan 2011. godine.
 


Bitnica sustava Iron Dome sastoji se od radara za otkrivanje i praćenje ciljeva, zapovjednog mjesta i lansera. Radar je najsuvremeniji AESA tipa EL/M-2084 i proizvod je tvrtke ELTA Systems. Krajnji domet motrenja mu je 256 nautičkih milja (474 km) za ciljeve kao što su borbeni avioni. Unutar sustava Iron Dome radar se koristi za rano otkrivanje raketa, topničkih i minobacačkih granata, praćenje putanje njihovog leta i navođenje projektila na njih. Raketu promjera 122 milimetra otkriva na udaljenosti od oko 70 kilometara.

Podaci s radara prenose se u Battle Management & Weapon Control zapovjedno mjesto. Ono je prepuno vrlo moćnih kompjutera koji u realnom vremenu obrađuju radarsku sliku i procjenjuju putanju leta otkrivenih ciljeva. Ako proračuni pokažu da će raketa pasti na nenaseljeno područje, sustav ne djeluje. Odnosno, djeluje samo protiv prijetnji naseljima, vojnim položajima, zračnim lukama i drugim važnim objektima.

Battle Management & Weapon Control zapovjedno mjesto nadzire tri do četiri lansera u kojima se nalaze vođeni projektili presretači Tamir. Svaki lanser može primiti do 20 projektila, što znači da svaka bitnica ima od 60 do 80 projektila spremnih za lansiranje.

Što je Iron Beam?

Stručnjaci kažu da će Iron Beam biti znatno jeftiniji od Iron Domea, koji košta više od 50.000 dolara po projektilu. Ovaj sustav umjesto vođenih projektila koristi lasersku zraku snage veće od 100 kW. Zahvaljujući njoj trošak obaranja će s 50 do 100 tisuća pasti na nekoliko dolara.
 


Dizajniran je da bude integriran u postojeću izraelsku mrežu protuzračne obrane, umjesto da služi kao potpuna zamjena za sustav Iron Dome. Dok je Iron Dome razvijen izričito za obranu od malih raketnih udara, Iron Beam je dizajniran imajući na umu rastuću prijetnju bespilotnih letjelica, kaže vojni analitičar David Hambling.

"Iron Dome je najuspješniji sustav te vrste u svijetu", rekao je Hambling za Newsweek. U nedavnim napadima Hamas ga je pokušao nadvladati ispaljivanjem ogromnog broja raketa u kratkom vremenu. "Jasno je da postoje ograničenja koliko projektila Iron Dome može zaustaviti", rekao je.

U jednom nedavnom baražnom napadu, Hamas je ispalio do 5000 raketa u samo 20 minuta, primijetio je Hambling, što Izraelu predstavlja astronomski trošak za presretanje.

"Za razliku od ograničene zalihe presretačkih projektila, Iron Beam može nastaviti ispaljivati sve dok ima napajanje, s cijenom po hicu od možda jednog dolara", rekao je Hambling. "Može se brzo prebacivati s jedne mete na drugu, udarati brzinom svjetlosti, brzo obarajući rakete sve dok one dolaze", dodao je.

Još nisu poznati detalji o dometu Iron Beama. "Može ciljati na prijetnje od nekoliko stotina metara do nekoliko kilometara", tvrde proizvođači, ali zasad nema točnih informacija o tome koliku će udaljenost Iron Beam moći pokriti. "Svaki sustav Iron Dome pokriva područje od oko 155 četvornih kilometara", rekao je Hambling. "Ne znamo domet Iron Domea, ali najveći je izazov vjerojatno postići dovoljan domet za pokrivanje cijelog teritorija, a ne samo nekoliko četvornih kilometara".

"Laser također neće raditi u lošim vremenskim uvjetima", rekao je za Newsweek Uzi Rubin, bivši direktor Izraelske organizacije za raketnu obranu u izraelskom Ministarstvu obrane. Proizvođač Rafael i izraelski obrambeni dužnosnici "uspješno su dovršili niz revolucionarnih testova uživo koji su presreli projektile, bespilotne letjelice i rakete kao i druge prijetnje u različitim scenarijima još 2022. godine", objavili su tada.