Još uvijek su kuće poplavljene i dijelovi su pod vodom tako da se ne može govoriti o početku konkretne sanacije štete od poplave. Kroz koji dan kada se voda skroz povuče na teren će izići pripadnici HV-a.

I dalje pada vodostaj u poplavljenom vrgoračkom kraju i selu Kokorići. Još u petak vodostaj je u nekim kućama dosegao kritičnih sedam metara, a uz podrume i prizemlja pod vodom su bili i prvi katovi nekoliko najugroženijih obiteljskih kuća u Kokorićima, piše 24sata.

Prema riječima Mile Hercega, načelnik stožera Civilne zaštite grada Vrgorca vodostaj je smanjen za oko metar i petnaestak centimetara u utorak, a u srijedu ujutro vodostaj je pao za više od dva metra.

- Voda je danas dva metra manja od maksimalne razine kolika je bila prošlog petka kada je dostigla svoj maksimum i kada je posljednja točka obrane Kokorićim, područna škola poplavljena -  rekao nam je Herceg.

Kad se voda povuče na teren izlazi HV

Nažalost još uvijek su kuće poplavljene i dijelovi su pod vodom tako da se ne može govoriti o početku konkretne sanacije štete od poplave.

Kroz koji dan kada se voda skroz povuče na teren će izići pripadnici HV-a koji će radit na sanaciji.

Pripadnici HV-a će kako saznajemo čistiti javne površine, uklanjati vreće sa pijeskom koje su stanovništvu u datom trenutku poslužile kako bi barem donekle zaustavili vodu. Vojska će sanirati štetu na lokalnim prometnicama i ostalim javnim površinama u Kokorićima.

- Jučer sam nakon deset dana ponovno ušao u svoju poplavljenu kuću. Strašno je ono što sam vidio. Voda je sve uništila od namještaja, bijele tehnike. Sve što je ostalo trebat će baciti kada se krene u čišćenje. Ništa nije ostalo, sve je voda uništila -  rekao nam je Mate Pervan u čijoj je kući prošlog četvrtka voda prodrla na prvi kat kuće.

Pod vodom 90 tisuća sadnica

Ono što posebno zabrinjava stotinjak stanovnika Kokorića jese njihove poljoprivredne kulture koje su se našle pod vodo. Ovo je inače poljoprivredni kraj. Samo u Kokorićima je dvadesetak OPG-a koji se isključivo bave poloprivredom. U ovom trenutku su i nasade poznatih vrgoračkih jagoda.

Samo u Kokorićima ih je pod vodom devedeset tisuća sadnica. Uništeni su plastenici i ostalo lukovićasto povrće.

 - Sam gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić već je zatražio od županije proglašenje elementarne nepogode za ovaj kraj. U cijeloj ovoj katastrofi važno je poručuje stotinjak stanovnika Kokorića da se vrijeme smirilo i da je kako kažu „okrenulo na buru“.

Priroda se pobrinula da voda što brže otječe iz Kokorića. Sad su pred njima dani i tjedni zbrajanja i saniranja štete od ove povijesne poplave u ovom kraju.