Američka mornarica u subotu je porinula novi, 'nevidljivi' futuristički ratni brod USS Zumwalt kojeg cjelokupna mornarica naziva tehnološki najnaprednijim ratnim brodom flote, piše Fox News.
 
Brod je dugačak 185 metara, istisnine 15 000 tona te najjeftinija verzija košta impresivnih 4.4 milijarde dolara. Njegov oblik i izgled umanjuje vidljivost na neprijateljskim radarima, prenosi Večernji.hr

"Ovaj je brod pravi primjer jedne šire inicijative kojom bi se poboljšala operativna stabilnost te američka strateška prednost", izjavio je Ray Mabus, tajnik Američke mornarice u izjavi za medije. "Naša Mornarica i Marinci osiguravaju prisutnost diljem svijeta, osiguranje zemalja te svojom pojavom ohrabruju saveznike te odvraćaju neprijatelje od mogućih napada.



Ovaj visoko-automatizirani razarač zahtjeva posadu od samo 147 ljudi, a Associated Press piše da će novi razarač posjedovati vrlo širok spektar oružja kao što su krstareće i protupodmorničke rakete. Mornarica je ponosna na njegov integrirani elektroenergetski sustav koji može proizvesti oko 78 megawatta snage te se tako u tom sektoru približava nosačima zrakoplova na nuklearni pogon. Prema pisanju Američke mornarice, novi elektroenergetski sustav Zumwalta je toliko snažan da bi mogao ispostaviti struju manjem gradu.
 

Brod je dobio ime po admiralu Elmu R. Zumwaltu ml. koji je služio u Američkoj mornarici više od tri desetljeća, a preminuo je 2000. godine.

"Ovaj razarač, kao i ostali u floti, itekako projicira snagu diljem svijeta", izjavio je Mabus te dodao da su razarači klase Zumwalt puno veći od današnjih razarača te imaju puno veći prostor za uzlijetanje i slijetanje zrakoplova kao što su JSF avioni (F-35), MV-22 Osprey, bespilotni sustavi te sustavi vertikalnog lansiranja.

Nakon porinuća u Baltimoreu u državi Maryland, brod će isploviti te se usidriti u San Diegu, u Kaliforniji. Njegov izgled nije jedina futuristička stvar; kapetan se zove točno kao i kapetan iz filmova znanstvene fantastike - James Kirk.