Europska komisija kaznila je nekoliko najvećih europskih proizvođača kamiona sa 2,93 milijardi eura jer su kršili pravila tržišnog natjecanja udruživši se, kroz četrnaest godina, u kartel.


Naime, od 1997. do 2011. godine, njemački proizvođač MAN u vlasništvu Volkswagena i Daimlera, švedsko-francuski Volvo/Renault, nizozemski DAF i talijanski Iveco udružili su se kako bi koordinirali cijene srednjih i velikih kamiona te kako bi troškove Zakona o čistom zraku, odnosno o emisiji plinova prebacili na kupce, objavila je Komisija, a prenosi The Guardian.

MAN otkrio postojanje kartela

Njemački MAN je pošteđen plaćanja kazne, koja bi u njihovom slučaju iznosila oko 1,2 milijarde eura, jer je Komisiji otkrio postojanje kartela. Naknadno je i većina ostalih proizvođača priznalo da su sudjelovali u kartelu. Daimleru je određena najviša kazna, u visini od 1,1 milijardu eura. Volvo je dobio kaznu od 670,45 milijuna eura, Iveco od 494,61 milijun eura, a DAF 752,68 milijuna eura.

Čelnici kompanija, koje proizvode 90 posto kamiona u Europi, zbog namještanja cijena nalazili su se uživo, dogovarali preko telefona, a kasnije i mailovima, piše u izvjeću Europske komisije. Kazne bi, kažu, bile i veće da nisu pristali na suradnju, nakon što je istraga krenula 2011. godine. Švedska Scania je još uvijek pod istragom, naime nisu pristali na nagodbu.


Agencije