Manchester United i Liverpool ne vole se javno. Neki će reći kako ovo možda i nije najveće sportsko suparništvo ikad, no da je najduže i najveće nogometno… E to se ne može osporiti. Prva utakmica odigrana je 12. listopada 1895. godine. Dugih 119 godina traje netrpeljivost ovih gradova sa sjeverozapada Engleske koje je pretočeno u dvoboje njihovih nogometnih perjanica.

Ovo je 191. u nizu sraz ovih momčadi u svim natjecanjima, engleski El Clasico, derbi svih derbija, utakmica za koju se živi i za koju se doslovno umire. Dva najtrofejnija engleska kluba – zajedno su osvojili 121 trofej u bogatoj povijesti – odmjerit će snage na Old Traffordu, piše Goal.

A netrpeljivost je ogromna, Manchester i Liverpool udaljeni su tek šezdesetak kilometara, utrka za trofejima i pobjedama u međusobnim dvobojima koji su malokad bili ‘viteški’ stvar je prestiža jer najslađe je ‘mrskom neprijatelju’ poraze i neuspjehe nabadati na nos…

U ovom trenutku Manchester United ima 62 trofeja, Liverpool je na 59 iako su desetljećima redsi bili trofejnija momčad. No u posljednja dva desetljeća United je ‘dao gas’, pod vodstvom legendarnog sir Alexa Fergusona crveni su se vragovi ‘nabrali’ trofeja pa sada u svojoj riznici imaju 20 naslova prvaka, dok je Liverpool ostao na ‘samo’ 18. No redsi su i dalje uspješniji na internacionalnom planu, imaju pet pehara Lige prvaka, Manchester je ostao na tek tri. U svakom slučaju, navijači imaju dovoljno tema za prepucavanje.

U prvom je derbiju, te 1895. godine, slavio Liverpool. Bilo je ponižavajućih 7:1, no momčad iz Manchestera (tada pod imenom Newton Heath FC) uskoro je uzvratila i na svom terenu slavila 5:2. Bio je to početak jednog lijepog ‘prijateljstva’. Koje traje do dana današnjeg. Kolika je ‘ljubav’ među klubovima najbolje govori podatak kako je u povijesti samo devet igrača izravno prešlo iz jedne u drugu momčad. Prvi je bio stanoviti Tom Chorlton 1912. godine, a posljednji Phil Chisnall u travnju 1964. Nakon njega izravnih transfera između klubova – nije bilo!

Jedan od nogometaša koji je obilježio derbije Liverpoola i Manchester Uniteda je i današnji pomoćni trener Uniteda, legenda momčadi s Old Trafforda, Ryan Giggs. Neuništivi je Velšanin igrač koji je igrao najviše derbija, čak 49 puta…

Klubove povezuje i pjesma ‘You’ll Never Walk Alone’, danas himna i zaštitni znak Liverpoola. No prvi su je put na stadionu pjevali navijači Manchester Uniteda kako bi odali počast svojim igračima stradalim u zrakoplovnoj nesreći 1958. godine u Münchenu. No pjesma nije zaživjela u Manchesteru, a od 1963. godine je i službeno – Liverpoolova te je postala najpoznatija navijačka pjesma ikad…

S godinama se termin derbija ustalio u vrijeme ručka, sve kako bi se obeshrabrilo navijače obiju momčadi da se napiju prije utakmice. Time su se u dobrom dijelu smanjili i navijački neredi, iako je tijekom svih ovih godina bilo nekoliko žestokih sukoba najvatrenijih navijača.

S godinama su odrastale i zvijezde, a danas će se sve vrtjeti oko Waynea Rooneya, kapetan Manchester Uniteda rođenje u Liverpoolu, ali na ‘plavoj’ strani grada, onoj Evertonovoj. Rooney ne skriva da mu je Liverpool jedan od najmrskijih klubova, no u isto je vrijeme veliki prijatelj s kapetanom redsa Stevenom Gerrardom.

Jednom je prilikom Gerrard televizijskoj ekipi koja je snimala dokumentarac o njegovoj igračkoj karijeri pokazivao sobu u kojoj drži svoje trofeje i dresove koje je razmijenio s protivnicima. No među svim tim dresovima nema niti jednog Unitedovog…

“Taj dres jednostavno ne želim!”, odbrusio je Gerrard kad su upitali za razlog… Pošteno i iskreno. U isto je vrijeme Gerrard igrač koji je u Premierligi zabio najviše golova na Old Traffordu, za sada je ‘stao’ na pet komada, a statistiku može ‘podebljati’ već danas… Nešto će se pitati i Robina van Persieja, napadač Manchestera je u Premier ligi (a igrao je i za Arsenal) Liverpoolu zabio šest golova u devet utakmica.

Zanimljivo je kako je u Premier ligi samo u derbijima Evertona i Liverpoola podijeljeno više crvenih kartona nego u mečevima Uniteda i Redsa. Na Merseyside derbijima ‘zasjalo’ je čak 20 crvenih, a na utakmicama crvenih vragova i redsa ‘samo’ 15. Zasad… Ostatak statistike? United je dobio 75 utakmica, Liverpool 64, a 51 su remizirali.
Goal/Dnevnik.ba