U jednoj od najvećih operacija vađenja potopljenog blaga u povijesti, britanski je tim na površinu izvadio srebra u vrijednosti od pedeset milijuna dolara, javlja BBC u srijedu.

Srebrnjaci su ležali na morskome dnu otkako je parobrod na putu iz Bombaja u Indiji prema Engleskoj 1942. potopila njemačka podmornica.

Brod City of Cairo s teretom od stotinu tona srebra koje je pripadalo britanskom ministarstvu financija, bio je na dnu mora 772 km južno od sv. Helene, na dubini većoj od pet kilometara.
Tone srebrnih rupija putovale su u London kako bi financirale britanski ratni stroj, ali ondje nisu stigle. Stup dima iz parobroda uočila je i torpedirala njemačka podmornica 6. studenoga 1942.

Deset minuta poslije, dok se posada pokušavala spasiti, City of Cairo pogođen je i drugim torpedom i to mu je odredilo sudbinu za idućih sedamdeset godina.
I brod i teret smatrali su se nestalima do 2011. kad je tim pod vodstvom Britanca Johna Kingsforda uočio neobičan oblik među grebenjem na dnu južnog Atlantika.

Njegova organizacija Deep Ocean Search (DOS) prekopala je morskog dna u površini dvostrukoj većoj od površine Londona, rekao je Kingsford za BBC.

"Isprva nismo vjerovali", rekao je. "Ali morate svojim ljudima vjerovati kad kažu da su nešto našli, pa smo išli provjeriti".
I taj je predmet doista bio City of Cairo, a tim je izvukao "velik postotak" njegova blaga vrijednog 34 miljuna funta.

Srebrnjaci su rastaljeni u Velikoj Britaniji i prodani, a nepoznat iznos podijelili su ministarstvo financija koje je formalno vlasnik i orgnaizacija koja je izvukla teret s dna i koja za to dobiva postotak od prodaje.

Operacija vađenja završena je u rujnu 2013., ali DOS je tek sad od ministarstva financija dobio dopuštenje da objavi te podatke. (Hina)