Nije tajna kako "Facebook" zarađuje novac o kojem mi, obični smrtnici, možemo samo da sanjamo.

Međutim, vrijedi se zapitati odakle "Facebooku" toliko novca, a ne prodaju ništa, dok su reklame jedva vidljive na stranici.

Odgovor je možda pomalo zastrašujući: naše osobne informacije. Drugim riječima, ono što mi dajemo besplatno ,oni za to dobijaju milijune, navodi 24sata.hr.

Naime, u svijetu društvenih mreža korisnici su doslovno mašina za novac, čak i kad ne kupuju ništa. Razlog za to je taj što su socijalne mreže izuzetno bitan i obiman alat za marketinško istraživanje.

Svaki put kad kliknete "like", "share", pridružite se fan stranici ili čak dodate novog prijatelja, vi stvarate novi paket statistike za koji će velike korporacije ponuditi ogroman novac da ga se domognu.

Evo točne vrijednosti vašeg profila.

Samo vaša nazočnost vrijedi oko 81 dolar
Svaki vaš prijatelj na profilu vrijedi oko 0,62 dolara
Svaki vaš "like" vrijedi oko 0,03 dolara

U prosjeku, svaki profil vrijedi 1.800 dolara, a ozbiljna poslovna grupa ili stranica vrijedi 3,1 milijun dolara.

Gledajući i prateći "Facebookov" rast u posljednje tri godine, procjenjuje se kako su prikupili 2,11 milijardu informacija koje mogu prodati.

Na taj način "Facebook" zarađuje oko 1,2 milijuna dolara dnevno od besplatnog rada svojih korisnika, stvarajući ono što "Wall Street Journal" zove "najveća neplaćena radna snaga u povijesti čovječanstva".