Najstarija i najkompletnija hebrejska Biblija na svijetu prodana je u srijedu za 38,1 milijun dolara, priopćio je Sotheby's, što je jedna od najviših cijena ikada za knjigu ili dokument prodat na aukciji.

Pobjedničku ponudu za Codex Sassoon u srijedu dao je lfreda H. Mosesa, bivši američki veleposlanik i predsjednik Američkog židovskog vijeća koji je odlučio dati ANU Muzeju židovskog naroda u Tel Avivu, Izrael.

Cijena ove Biblije premašuje 30,8 milijuna dolara plaćenih 1994. godine za rukopis Codex Leicester Leonarda da Vincija, ali to je bilo ispod procijenjenih 50 milijuna dolara za koje je Sotheby's u veljači rekao da bi mogao prodati; i ispod 43,2 milijuna dolara plaćenih 2021. za prvo izdanje Ustava SAD, što je svjetski rekord za bilo koju knjigu ili dokument.

Codex Sassoon, napisan oko 900. godine, nazvan je po prethodnom vlasniku, Davidu Solomonu Sassoonu, koji je kupio Bibliju 1929. i sastavio jednu od najznačajnijih privatnih kolekcija hebrejskih rukopisa 20. stoljeća, prenosi Reuters.

Dokument nudi kritičku vezu koja povezuje židovsku usmenu tradiciju sa modernom hebrejskom Biblijom. Tek nedavno je bivši vlasnik, kolekcionar Jacqui Safra, dao datum karbonskog Codex Sassoon, potvrđujući da je stariji od Alepskog kodeksa i Lenjingradskog kodeksa, dvije druge velike rane hebrejske Biblije, prema Sotheby'su.

Aukcionar je rekao da je Codex Sassoon datiran ili u kasni 9. ili početak 10. stoljeća, i na znanstvenim i na paleografskim osnovama: sadrži gotovo cijelu Bibliju. Najstariji primjerci biblijskih tekstova ikada pronađeni su svici s Mrtvog mora, koji su otkriveni u pećinama 1947.

Hebrejska Biblija sadrži 24 odvojene knjige organizirane u tri dijela — Petoknjižje, Proroci i Spisi. Počevši od Knjige Postanka i završavajući sa Kronikama, hebrejska Biblija je temelj judaizma, kao i kršćanstva i islama.