Broj potvrđenih smrti u najgorem požaru u povijesti Kalifornije narastao je na 56, a broj nestalih na čak 297, priopćile su kalifornijske vlasti i objavile popis imena nestalih osoba. S još tri mrtva u drugom, manjem požaru, broj se penje na 59.

Ovako visok broj nestalih nije se očekivao jer je ured šerifa okuga Butte, u kojem se nalazi spaljeni grad Paradise, ranije jučer objavio popis od samo 101 nestale osobe. Na konferenciji za tisak u srijedu navečer, šerif Kory Honea dodao je još 29 imena na popis, čime se broj popeo na 130. No kada je ažurirani popis objavljen online kasno noćas, sadržavao je čak 297 imena.
 

Gradić Paradise izbrisan s karte, obnavljat će se godinama

Ured šerifa nije komentirao ovakvo dramatično povećanje broja nestalih, prenosi NBC News. U međuvremenu, u srijedu je pronađeno još šest ljudskih ostataka. Ukupno 7600 domova uništeno je u požaru Camp. Plamen je progutao 135 tisuća hektara, a obuzdano je samo 35 % požara.

Golema većina žrtava stradala je u gradiću Paradise koji je do prošlog tjedna bio grad od 26 tisuća stanovnika, a danas više ne postoji.

"Bit ćemo ovdje nekoliko godina rješavati ovu katastrofu. To će biti vrlo dug, frustrirajući posao za građane Paradisea. Infrastukturu treba potpuno izgraditi iznova. Nećete moći izgraditi Paradise kakav je bio", rekao je administrator Savezne agencije za upravljanje izvanrednim situacijama (FEMA) Brock Long i opisao ostatke grada kao "ratnu zonu".

"Ovo je tako devastirajuće da nemam zaista riječi kojima bih to opisao", zaključio je Brown na press-konferenciji. "Nalazimo se u drukčijem svijetu, znamo to. U vrlo smo teškim vremenima. Ali budite uvjereni da će svi u Kaliforniji dati sve od sebe", dodao je.

S Longom su na konferenciji bili guverner Kalifornije Jerry Brown i ministar unutarnjih poslova Ryan Zinke, koji je nazvao katastrofu u Kaliforniji najgorim požarom koji je ikad vidio. Pozvao je na izradu novih planova i politika kako bi se izbjegla repriza katastrofe. "Ovo je neprihvatljivo godinu za godinom za godinom", rekao je Zinke.

Požar uzrokovala neispravna infrastruktura komunalne tvrtke?

Uzrok požara još uvijek nije utvrđen, ali komunalna tvrtka Pacific Gas & Electric (PG&E) priznala je u službenom dokumentu da je njena oprema možda izazvala požar iskrenjem. Iz tvrtke su dodali da možda nemaju dovoljno osiguranja da pokriju visoke troškove odštete u slučaju da su krivi. Trio pravnih tvrtki nazvan Odvjetnici za požare iz Sjeverne Kalifornije već je tužila PG&E jer nije ispravno održavao, popravljao i zamjenjivao svoju opremu te da je to "neoprostivo ponašanje pridonijelo uzroku požara Camp.

"Umjesto da troši novac koji zaradi od mušterija na održavanje infrastukture i sigurnst, PG&E prelijeva ova sredstva kako bi povećala svoje korporativne profite i kompenzaciju... Sigurnosni rezultati ove tvrtke su užasni", stoji u ovoj tužbi. Dionice tvrtke pale su više od 20 % nakon što je vijest o tužbi i priznanju moguće odgovornosti objavljena.

A možda i najveća indicija da je upravo ova komunalna tvrtka za struju i plin izazvala požar je činjenica da je, prije nego je sam požar izbio 8. studenog, PG&E upozorio potrošače u nekim područjima da će im morati isključiti struju zbog visokog rizika od izazivanja požara (iskrenjem).

Tvrtka taj dan htjela isključiti struju da ne izazove požar, pa se predomislila

"Unatoč vlastitom prepoznavanju ovih očekivanih opasnih uvjeta, na dan početka požara Camp, PG&E je na kraju donio odluku da ne proslijedi s planom gašenja struje. A možda upravo zbog te odluke, najmanje 56 ljudi je smrtno stradalo u ovom požaru, a grad Paradise više ne postoji.

Još je alarmantnije to što se PG&E i prije požara pokušavao zaštititi od odgovornosti za ovakvo nešto. Direktorica Geisha Williams, naime, tri dana prije početka požara rekla je dioničarima tvrtke da će još jednom pokušati izmijeniti politiku Kalifornije nazvanu "inverzna osuda", što znač da se komunalne tvrtke drže odgovornima za bilo kakvu štetu koju je nanijela njihova oprema, čak i ako nisu namjerno napravile ništa pogrešno.

PG&E se, inače još uvije brani od više od 200 tužbi koje su protiv njega podnesene nakon razornih požara prošle godine. Kalifornijska uprava za šumarstvo i zaštitu od požara okrivio je opremu ove tvrtke za izazivanje najmanje 16 požara 2017. Odšteta za ove požare - ne računajući onaj koji još uvijek pustoši Kaliforniju - mogla bi koštati ovu nesavjesnu tvrtku 15 milijardi dolara.