Porast razine voda spektakularan je u Parizu gdje bi Seine, u narančastoj uzbuni, trebala dosegnuti vrhunac dok je u poplavama koje pogađaju Francusku i Njemačku poginulo najmanje deset osoba.

U velikim pariškim muzejima smještenima s obje strane rijeke vodi se utrka s vremenom kako bi se sklonio dio zbirki za što se pripremaju godinama. Louvre bi trebao ostati zatvoren u petak kako bi se "preventivno" evakuirala djela koja se čuvaju u skladištima.

U Parizu se Seine popela na 5,37 metara na referentnoj ljestvici i trebala bi doseći "vrhunac" u petak s 5,90 metara, po vlastima.

Ta razina ipak ostaje daleko od 8,62 metra tijekom poplave 1910. koja je referentna točka za Parižane. Obala je poplavljena na nekoliko mjesta tako da je automobili ne mogu koristiti, jednako kao ni linija regionalnog vlaka koja vozi duž Seine. Riječni promet i dalje je zabranjen. Jedna je osoba pala u vodu i utopila se u pariškoj regiji.

U regiji ili južnije ukupno je proglašena uzbuna za 13 francuskih departmana s više od 19.000 kućanstava bez struje u četvrtak navečer. S obzirom na veliku materijalnu štetu, "proglasit će se stanje prirodne katastrofe", obećao je francuski predsjednik Francois Hollande.

Ukupno je od početka jakih kiša prošlog vikenda, 20.000 osoba evakuirano i sklonjeno u 16.000 intervencija provedenih na cijelom teritoriju, objasnilo je ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak navečer.

U Bavarskoj, na jugu Njemačke, broj mrtvih u poplavama popeo se u četvrtak na devet, a tri osobe se smatraju nestalima.

U epicentru poplava Simbach-am-Innu u srijedu je razina vode pala na ulicama grada, nakon što se mjestimično penjala do krovišta.

Nakon posjeta poplavljenim kantonima, bavarski ministar financija Markus Soeder spomenuo je "kišni tsunami" a bavarska ministrica okoliša Ulrike Scharf nevrijeme "neviđenih dimenzija", pripisujući ga klimatskim.