Najkrvaviji dan u Pojasu Gaze, samo jučer poginulo je najmanje stotinu ljudi. Izraelski zrakoplovi gađali su tržnicu i ubili 17 Palestinaca. Bombardirali su i školu koja je bila sklonište UN-a. Poginulo je 20 osoba, među kojima i djeca. To je izazvalo osude cijeloga svijeta. A u jutrošnjem napadu izraelskih zrakoplovana džamiju koja se nalazi u blizini poginulo je 15 Palestinaca.

Bijela kuća je najoštrije osudila napad na školu, ali nije izravno optužila Izrael. No zato glavni tajnik UN-a Ban Ki- moon i glasnogovornik UN-a u Pojasu Gaze Chris Gunness nisu mogli svladati bijes i ogorčenje zbog izraelske nehumanosti. 'Prava Palestinaca, čak i njihove djece, u potpunosti se krše. To je užasno', kazao je Gunness pokušavajući zatomiti suze. Na kraju se rasplakao, a snimatelj je okrenuo kameru od njega.

'Sjedinjene Države osuđuju bombardiranje škole UNRWA-e (UN-ova agencija za palestinske izbjeglice) u Gazi u kojemu su poginuli i ranjeni nedužni Palestinci - među njima i djeca - te zaposlenici UN-a', istaknula je Bernadette Meehan, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC). 'Osuđujemo i one koji su odgovorni jer su sakrili oružje u UN-ovim zgradama u Gazi', dodala je.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon nazvao je to bombardiranje 'neopravdanim'. 'Želim napomenuti da su izraelske vojne vlasti sedamnaest puta obaviještene o točnom položaju osnovne škole, pa i sinoć, samo nekoliko sati prije napada", istaknuo je glavni tajnik. Iz ureda francuskog predsjednika Francoisa Hollandea priopćeno je kako se predsjednik 'pridružuje osudama glavnog tajnika UN-a'. Dodaje se kako 'Francuska traži trenutačnu uspostavu primirja'.

Izraelska vojska je mobilizirala još 16.000 pripadnika pričuvnog sastava, čime se njihov broj popeo na 86.000 nakon nastavka operacije u Pojasu Gaze koja se vodi od 8. srpnja, rekla je u četvrtak vojna glasnogovornica. Vojska je izdala 16.000 dodatnih poziva na mobilizaciju kako bi se vojnici na terenu mogli odmoriti, čime se broj pripasnika pričuvnog sastava penje na 86.000, dodala je. 
HRT