Sigurnosni stručnjaci upozoravaju na novi opasan malware koji se pojavio početkom travnja i putem kojeg su hakeri napali najmanje 24 banke u SAD-u i Kanadi iz kojih su do sada ukrali najmanje četiri milijuna dolara.

Na nekim internetskim stranicama spominje se kako se ovaj malware već pojavio i u nekim europskim i azijskim zemljama te kako je riječ o hibridnom malwareu nazvanom GozNym koji kombinira dva već poznata i vrlo opasna virusa Nymaim i Gozi.

GozNym je pokupio ono najgore od ova dva malwarea – mogućnost da dugo ostane nezamijećen na računalima korisnika te sposobnost Gozija da putem zaraženog preglednika internetskih stranica napadne bankovne račune i s njih ukrade novac, piše Zimo.co.

Iako je ovaj malware prvi put primijećen početkom ovog mjeseca, već je izazvao veliku štetu i probleme bankama i korisnicima bankarskih usluga (još nije poznato koliko je broj korisnika imao problema s ovim malwareom), no ono što je najviše može brinuti banke jest upozorenje sigurnosnih stručnjaka da ''najgore tek dolazi''.

GozNym napada direktno korisnike – do zaraze računala dolazi kada korisnik otvori attachment ili klikne na link u lažnom mailu kojeg pošalju hakeri (za koji se čini da je mail od banke ili slično), no ovaj malware nije odmah aktivan, već se ''pritaji'' na računalu sve dok se korisnik ne prijavi na svoj bankovni račun.

Nakon toga dolazi do krađe podataka i slanja informacija hakerima, a sve se događa, naravno, bez ikakvog znanja korisnika računala, odnosno vlasnika računa. Sigurnosni stručnjaci iz IBM-a koji su prvi upozorili na ovaj malware pretpostavljaju da su za njega zaslužni hakeri iz zemalja s istka Europe, no to još ne mogu službeno potvrditi.