Dolaskom većeg broja turista u Hrvatsku na odmor povećava se i broj zainteresiranih za razgled nekretnina uz obalu. Najprimamljivije su manje vikendice čija cijena ne prelazi 200 tisuća eura, apartmani do 80 tisuća ili pak vile na jedinstvenim lokacijama. Uvjet za prodaju, uz lokaciju, sve je češće i kvaliteta gradnje, a domaći i strani kupci sve su izbirljiviji. Ipak, tijekom prvih 6 mjeseci prodaja je u cijeloj Hrvatskoj, a posebno uz obalu u blagom porastu. No o znatnijem oporavku još je teško govoriti.

Cijene i dalje visoke

– Unatoč tome ne trebamo se zavaravati da smo superpovoljna i atraktivna destinacija. Naprotiv, cijene nekretnina na obali i dalje su jako visoke u usporedbi s drugim mediteranskim zemljama ako gledamo omjer uloženog i dobivenog. Prodaju se isključivo nekretnine kojima su vlasnici odlučili spustiti cijene i konkurirati na tržištu – ističe Jasna Biliškov Barun, dipl. inž. menadžmenta, temeljeći stav na procjenama i istraživanju tržišta.

Donedavno kupnji jadranskih nekretnina skloni Rusi više nisu, zbog ekonomske krize u svojoj zemlji, najčešći kupci. Na našoj obali u prvih šest mjeseci 2015. najviše su kupovali Nijemci, Austrijanci, Slovenci i Hrvati, piše Večernji list.

Posljednja događanja u Grčkoj potaknula su i nagađanja da će se u toj zemlji stanovi, apartmani i kuće za odmor prodavati po izuzetno niskim cijenama koje će biti privlačne kupcima iz Europe. No procjene stručnjaka govore da će se Grčka još dugo smatrati zemljom nesigurnih investicija pa je upravo na tržištu nekretnina naša šansa. Što se tiče traženih i dobivenih cijena nekretnina, agenti u posredovanju ističu da postoji velika razlika.

– Prema našem iskustvu realne prodajne cijene nekretnina na moru daleko su niže od onih koje se traže u oglasima. Tako smo nedavno u Splitu u Dioklecijanovoj palači, na izvrsnoj mikrolokaciji, prodali stan za adaptaciju od 130 četvornih metara za 195 tisuća eura. Tražena cijena bila je 280 tisuća eura. Vikendica u Omišu od 180 četvornih metara, prvi red uz more, prodana je za 190 tisuća eura – ističe Jasna Biliškov Barun iz Biliškov nekretnina naglašavajući kako su te cijene su hrvatska realnost. Ono što drži nerealno visoku cijenu i dugo se oglašava teško se ili nikako ne prodaje.

Stare kamene kuće

Iskustva kaštelanske agencije Mjesto u Dalmaciji (A place in Dalmatia), čiji su vlasnici Englezi, pokazuju da su najtraženije stare kamene kuće.

– Naši kupci najčešće su Englezi, a najtraženije su već renovirane kamene kuće. Ako je kući potrebna adaptacija, stranci obično od nas traže i pomoć u traženju majstora, a jedan od uvjeta je mogućnost komunikacije na engleskom – kaže agentica Danijela Rozga ističući kako uvijek postoji interes, ali i prava muka da se nekretnina doista i proda.

Zanimljivo je i da se zapravo manje od očekivanog nekretnine prodaju preko oglasa.

– Puno je učinkovitija usmena preporuka – kaže Danijela Rozga.

Neke znatnije pomake u odnosu na prvu polovicu godine agenti u prodaji nekretnina ne očekuju ni u idućim mjesecima, no nadaju se da će se mali pozitivni trendovi nastaviti. A tome može pomoći usklađivanje traženih i realnih cijena i dobro pripremljena potrebna dokumentacija (vlasnički list 1/1 bez tereta, građevinska dozvola, energetski certifikat i sl.).