Tufahije su dobro znane svim ljubiteljima slatkiša s područja bosne i Hercegovine, a morale bi biti poznate i svima koij vole slastice s jabukama. Jabuke su u ovom desertu glavni sastojak, a zaslužne su i za njegovo ime: na arapskome tuffah znači jabuka.

Vjeruje se kako ovaj kolač potječe iz Perzije, odakle nam je stigao preko Turske, a ako ga do sadda niste imali priliku napraviti, sad vam je pravi trenutak. Potrudite se nabaviti jabuke sorte Granny Smith ili pak zlatni ili crveni delišes jer s takvima tufahije uvijek ispadnu baš kako treba, no poslužit će i druge vrste, bitno je samo da su čvrste, a poželjno je i da nisu prevelike.

Želite li potpun doživljaj, uz tufahije obavezno poslužite i kavu.

Tufahije

Sastojci:

6 jabuka

Sirup:

1l vode
500 g šećera
sok od 1/2 limuna
1 vanilin šećer

Nadjev:

150 g oraha
2 žlice meda
malo cimeta

Dodatno:

250 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Jabuke ogulite, izvadite im sredinu. Zakuhajte sirup od navedenih sastojaka, ali koristite 400 g šećera. Dodajte mu jabuke pa ih kuhajte dok ne omekšaju, zatim ih zvadite i ostavite ih da se ocijede i ohlade.

U vodu u kojoj su se kuhale jabuke ubacite kore od jabuka i preostali šećer pa kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne do sirupaste konzistencije, zatim procijedite i pustite sirup da se ohladi.

Istucite slatko vrhnje.

Sameljite orahe, dodajte im šećer i cimet te žlicu-dvije sirupa. Promiješajte. Dodajte malo šlaga pa miješajte dok ne postane kremasto, po potrebi dodajte još malo.

Napunite jabuke orasima pa ih zlijte sirupom i stavite u hladnjak da se dobro ohlade. Prije posluživanja ukrasite ih preostalim šlagom te ih pospite nasjeckanim orasima ili ukrasite ušećerenim višnjama.