Tko god je u nekom restoranu ili na kakvom piru probao pekarski krumpir, taj mu se sasvim sigurno urezao u pamćenje. Jednostavno je toliko dobar. Dobro začinjen i fino hrskav ovaj je pečeni krumpir za cijelu dužinu ispred svih ostalih.

Ono što je najbolje, uopće ga nije toliko teško pripremiti koliko se čini. Premda smo u različitim prilikama naišli i na inačice pekarskog krumpira koje uključuju dodatak sitno sjeckane pancete, ovog vam puta nudimo recept za pekarski krumpir koji je ne sadrži jer je po mnogima panceta sporan dodatak kojem u ovom jelu nije mjesto. Drugi se ne bi složili, a vi radite kako vam je draže.

Primijetit ćete da je među sastojcima nešto što se naziva suhom mješavinom začina pa ćete se možda prestrašiti da je riječ o tko zna kakvoj zagonetnoj mješavini. Nema straha, radi se o sasvim običnom i svima dobro poznatom začinu na bazi povrća koji je nekoć reklamirao Stevo Karapandža, samo ga se u ovakvim člancima obično izbjegava imenovati kako ne bi bilo besplatne reklame. No sve je jasno, zar ne?

Pekarski krumpir

Sastojci:

1,5 kg krompira
2 žlice ulja
3 žličice suhe mješavine začina
3 žličice crvene paprike
1 žličica soli
1 žličica sjeckanog ružmarina
granulirani češnjak
papar

Priprema:

Krumpir operite, ogulite, narežite na kriške i stavite u posudu za pečenje občoženu papirom za pečenje. Pokapajte ga uljem i promiješajte.

Pomiješajte sve začine pa mješavinu pospite po krumpiru, a zatim sve dobro promiješajte pa stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva na 25 do 30 minuta. Krumpir je gotov kad uhvati lijepu koricu i mekan je kad ga bocnete vilicom.