Ako ste tijekom sezone grijanja sakupljali pepeo, sada je pravo vrijeme da ga iskoristite i to ni manje ni više nego za bolji rast i razvoj vaše rajčice. Evo kako točno!

1. Pepeo kao gnojivo

Pepeo ima mnogo hranjivih tvari koje će vaše rajčice jednostavno apsorbirati. Ovisno o vrsti drva koje ložite – tvrdo ili meko drvo – razine ovih hranjivih tvari mogu varirati. Neki tvrde da tvrdo drvo ima više hranjivih tvari nego meko drvo. No bez obzira na to što koristite, vjerojatno će biti bogato kalijem, magnezijem i kalcijem. Dovoljna količina kalcija ne samo da održava vaše rajčice zdravima, već također sprječava truljenje kraja cvata. Rajčice vole kalij. Kalij će udvostručiti prinos. Kalij ima još veću ulogu od kalcija u ukupnom zdravlju rajčice. Magnezij je još jedan neophodan za održavanje lišća biljaka rajčice jakim i zelenim kako bi i dalje apsorbirali sunčevu svjetlost. Žuti, uvijeni listovi često su znak da vašem tlu nedostaje magnezija. Zanimljivo istraživanje u Finskoj pokazalo je da dodavanje pepela rajčicama doista povećava izglede za obilnije plodove.

2. Pepeo za pH tla

Rajčice ponekad stvarno mogu biti izbirljive. To posebno vrijedi kada su u pitanju njihove potrebe za zemljištem. Kao što je spomenuto, rajčice su biljke gladne hranjivih tvari. I ne samo to, pH je jednako važan faktor tla kao i obilje hranjivih tvari. Rajčice preferiraju blago kiselo tlo, s pH malo ispod 7. Jako kiselo ili alkalno tlo negativno utječe na razine hranjivih tvari. Ako ustanovite da vaše rajčice izgledaju nezadovoljno, testirajte pH tla. Ako je niži od 6, tlo je previše kiselo da bi vaše rajčice uspijevale. Kamenac u prahu obično se koristi za podizanje pH razine, ali zašto ne koristiti drveni pepeo? Poljoprivrednom vapnu mogu trebati mjeseci da postigne željeni pH. Drveni pepeo, koji je topiv u vodi i sadrži vapno kao i druge hranjive tvari, puno je brži. Neće također drastično promijeniti pH, tako da nećete zaglaviti s previše bazičnim tlom, prenosi Krstarica.

3. Pepeo protiv štetnika

Drveni pepeo je izvrstan u odbijanju puževa puževa i drugih vrtnih nametnika. Sol u pepelu odvraća puževe, ali i lisne uši. Nažalost, drveni pepeo postaje beskoristan kada se smoči. Kasnije tijekom dana pospite osušeni, ohlađeni drveni pepeo oko svojih biljaka. Također, izbjegavajte nanošenje pepela na lišće i stabljike rajčice kako biste spriječili neželjena oštećenja.

4. Drveni pepeo u kompostnoj hrpi

Zbog visoke razine kalija i alkalnosti, drveni pepeo izvrstan je dodatak vašoj kompostnoj hrpi. Dodajte ohlađeni i osušeni pepeo na hrpu s vremena na vrijeme, zajedno s ostalim materijalima koji su vam potrebni.