Zbog sve veće inflacije u Bosni i Hercegovini, visoke cijene goriva, svakodnevnih poskupljenja i udara na novčanike građana, ali i povećanja plaća imenovanim dužnosnicima, širom BiH danas će biti održani prosvjedi.

Prosvjedi su najavljeni u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli, Doboju, Brčkom i drugim bh. gradovima.

Okupljanje u Sarajevu je zakazano u 15:30 sati na platou Skenderije, a prosvjedi bi trebali biti održani ispred državnog parlamenta s početkom u 16:30 sati, prenosi BHRT.

Prosvjedi u Banja Luci bit će održani na Trgu Krajine u 19:00 sati u organizaciji Udruženja "ReStart Srpska". Na prosvjedu će, kako je ironično najavljeno, biti izneseni osnovni zahtjevi, a to su da se političarima umjesto za 500 KM, plaće povećaju za pet tisuća KM.

Zatim, dodali su, da se poveća PDV na osnovne životne namirnice i da se udvostruče akcize na gorivo, uz poruku građanima "NEĆEMO PLAĆE, HOĆEMO OBEĆANJA!" .

Grupa na Facebook "50.000 građana za prosvjede protiv vlasti u BiH" pozvala je građane BiH da u svojim gradovima traže svoja prava.

Kako su naveli, zahtjevi građana su:

- Suspenzija akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM.
- Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM.
- Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.
- Smanjiti i ograničiti stope marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i građevinski materijal.
- Izmjena Zakona o plaćama- razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne NETO plaće. Linearno povećanje plaća svima kojima je plaća manja od 2,5 puta od prosječne neto plaće za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje mirovina i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije.
- Uvođenje naknade porodiljama u cijeloj državi u visini od 1000 KM.
- Smanjenje stope doprinosa na plaće te povećanje neoporezivog dijela dohotka na iznos od 1000 KM.
- Povećanje dječjeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM.
- povećanje minimalne plaće na 1.300 KM u neto iznosu.
- Povećanje naknade za demobilizirane borce na 20 KM po mjesecu ratnog staža.
- Adekvatno liječenje djece iz autističnog spektra, to jest tim liječnika od neuropedijatra do genetičara ili da se snose troškovi liječenja u drugim zemljama. Zatim Centar za obrazovanje i osposobljavanje od rane intervencije do zaposlenja uz stručnu podršku, podršku obitelji da bi mogla normalno funkcionirati kroz rad i doprinos društvu, a ne kroz socijalna primanja. Prednost pri zapošljavanju. Dopunu člana 69. Zakona o radu FBiH tj. da se precizira naknada plaće u iznosu 100%.