U organizaciji Kulturno-sportskog centra Prozor-Rama, Hrvatsko kazalište iz Travnika gostovat će u Prozoru u subotu, 28.1.2023. g. s predstavom „Stadler“, koja je uprizorena u povodu 104. obljetnice preminuća prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja sestara Služavki malog Isusa dr. Josipa Stadlera.

Glumci i glumice su u svom scenskom prikazu uprisutili nadbiskupa Stadlera iz njegovih dječačkih dana i iz godina obnašanja službe pastira Crkve vrhbosanske tijekom kojih je, zajedno sa stoljetnim čuvarima svjetla kršćanske vjere na prostorima BiH i šire – franjevcima Provincije Bosne Srebrene, zatim redovnicima i redovnicama raznih družbi i kasnije dijecezanskim svećenicima uspio izgraditi brojne crkve i crkvena zdanja te voditi Božji puk Kristovim putem u teškim vremenima.

Posbno je istaknuto Stadlerovo širenje pobožnosti Presvetom Srcu Isusovu i štovanja Blažene Djevice Marije i sv. Josipa.

Prikazano je i njegovo utemeljenje sestara Služavki Malog Isusa te citirana neka od brojnih pisama kojima ih je očinski usmjeravao u njihovu životu i radu.
Istaknuta je i Stadlerova ljubav prema siromasima i davanje mudrih savjeta svećenicima.
Spomenut je i prijedlog pojedinih predstavnika vlasti da nadbiskup Stadler bude imenovan kardinalom kako bi ga premjestili iz Sarajeva u Rim te citirane Stadlerove riječi da će prihvatiti kardinalsku čast samo pod uvjetom da ostane u Sarajevu i u Bosni.
Vizualno su prikazana i brojna zdanja izgrađena za vrijeme nadbiskupa Stadlera, među kojima veliki broj crkava te Nadbiskupsa gimnazija u Travniku, Bogoslovno sjemenište u Sarajevu te sirotišta Betlehem i Egipat.

Pozivamo vas da dođete i svojom nazočnošću uzveličate spomen na slugu Božjega Josipa Stadlera koji je ostavio veliki trag u BiH i mjesnoj Crkvi.

Predstava će biti izvedena u subotu, 28. siječnja 2023. u 19:00 sati u Domu kulture u Prozoru.