U sklopu 7. Ramskih dana kulture Etno skupina "Čuvarice", u nedjelju 29. listopada 2023., s početkom od 19:00 sati, predstavit će novi album "Tragom prošlosti".

Svake godine Čuvarice svome gradu i svojim prijateljima i žiteljima naše Rame prirede koncert. Ove godine to je ujedno i jedna prekrasna priča jer se radi o predstavljanju  njihovog novog albuma „Tagom prošlosti“. Čuvarice su na sceni već 12 godina i iza njih je dva albuma i bezbroj koncerata i nastupa kako u BiH tako i šire van naših granica. Postale su prave ambasadorice našega kraja i gdje god dođu oduševe publiku. Njihov dugogodišnji rad, požrtvovnost, disciplina, odricanje, žrtva, bezbroj proba urodilo je plodom . One su pravi primjer da se isplati raditi bezobzira koliko smo ponekad ne prihvaćeni neshvaćeni.

Sve što rade popraćeno je molitvom i Božjom prisutnošću.

Album „Tragom prošlosti“ njihov je drugi album na kojemu su radili skoro dvije godine. Širok je krug njihovih suradnika .Autori tekstova na albumu Trgom prošlosti su: Žarko Madžar, Blažica Nogić, Lidija Zadrić i Josip Pavlović. Autor glazbe je David Glibo, obrade narodnih pjesama radila je Biljana Glibo i David Glibo.

Aranžmane potpisuju Josip Vukoja i David Glibo. Na albumu se nalazi deset pjesama . Nekoliko obrada te autorskih skladbi.  Njihov uspjeh je još i veći jer su ovaj album uspjele izdati u Hrvatskoj u Izdavačkoj kući Campus Records kod obitelji Miroslava Škore.  
 


Instrumentala pratnja našim Čuvaricama su: za klavirom Ivan Vlajčić, na gitari David Glibo,  na udaraljkama Juraj Glibo i na tamburi Milenko Glibo. Ovi dečki poznati kao skupina Ramero otpjevali su i duet na novom albumu s Čuvaricama pjesmu Sadi lola.

Gost na albumu je i David Glibo koji s Čuvaricama izvodi pjesmu „Molitva Kraljice Katarine“ kao i zbor „Djeca Rame“ koji se pojavljuju u pjesmi „Ramo moja zavičaju mili“.

Trenutni sastav Čuvarica čine :Iva Beljo, Karla Tomić, Marina Malekin, Ivana Šarčević, Katarina Zadro, Ivana Jozić, Iva-Ines Pavlović, Gabrijela Petrović, Ivanka Pavlović, Marijana Šarčević, Martina Brekalo, Ružica Zadrić, Iva Glibo i voditeljica skupine Biljana Glibo.