HKUD – Zavičajno društvo Rama Pleternica ove godine slavi 10. godina postojanja i djelovanja. Kao kulturno-umjetničko društvo u proteklom razdoblju ostavljali smo neizbrisive tragove o dva segmenta vremena: prošlosti i sadašnjosti. Prošlosti kada je KUD imao zadatak postati prepoznatljiv u kraju u koji su doseljavali Ramljaci iz Bosne i Hercegovine i vremenu sadašnjosti kada smo postali neizostavni dio etno zavičajne baštine Slavonije kao ravnopravni sudionici vremena i prostora na kojima su Ramci ostali živjeti i stvarati imanje i potomke.

KUD “Zavičajno društvo Rama Pleternica“ ostavlja pokoljenjima škrinju s blagom koja priča priču o ustrojavanju, osnivanju, našim gostovanjima i manifestacijama kojima smo bili domaćini, ali i priču o svakoj pjesmi, plesnom koraku, scenskoj izvedbi, običajima, nošnji i ljudima koji su dio uspješnog djelovanja našeg KUD-a. Svaka priredba posebna je uspomena na vrijeme i krajeve diljem Lijepe naše, a posebno na ljude.

KUD svake godine organizira manifestaciju pod nazivom “Običaji starog zavičaja”. Cilj manifestacije je etno susret svih doseljenika u Požeštinu s naglaskom na promicanje narodnih običaja  gostujućih KUD-ova, prvenstveno onih koji djeluju na području Požeštine. Manifestacija se tradicionalno održava oko blagdana sv. Nikole, ove godine 3.12.2016. s početkom u 17,00 h, uz degustaciju gastronomskih specijaliteta i dobru kapljicu.

Dobro došli!

KUD „Zavičajno društvo Rama Pleternica“
Predsjednik KUD-a ZDRP
Jure Vidakušić