Srce uvijek treperi pri spomenu rodnog kraja, ne stvarajmo iluziju, budimo dio stvarnosti, dopustimo da nas ponesu osjećaji, slobodno pustimo suzu , suza  će osvježiti a ne brisati sjećanja na događaje prošle.   

Naša zadaća je očuvati naslijeđenu vjeru i slobodu za koju su mnogi žrtvovali vlastiti život.

Dana 23. lipnja 2019. godine Udruga 3. bojna brigade Rama i branitelja Uzdola slavi svoj Dan, te će tom prigodom upriličit otkrivanje Spomen obilježja, susret obitelji i rodbine poginulih pripadnika HVO-a, Drugi susret iseljenih i sadašnjih župljana Župe Uzdol i paljenje Ivandanskog svitnjaka.

Spomenik koji smo izgradili bit će trajan spomen na 134 poginula Hrvatska branitelja i njihovu veliku i neprocjenjivu žrtvu koju su dali za nas i za čitav ramski kraj, a blagoslovit će ga nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić.

Nažalost, velik je broj pripadnika bojne i žitelja Župe Uzdol koji su daleko od svoje rodne grude čija su ognjišta porušena i zarasla, a porušena su zbog jednog od najvećih progona u prošlom stoljeću od tamo nekih koji su uzeli sebi za pravo da u ovoj našoj lijepoj zemlji mogu živjeti samo „oni“.

Srušili su nam kuće ali nam ne mogu srušiti naše obiteljske, rodbinske i prijateljske veze. Ne mogu srušiti naše zajedništvo. Ne mogu nam srušiti naše temelje, jer su naši temelji vjera, obitelj i domovina.

Pozivamo sve sadašnje i iseljene župljane Župe Uzdol, kao i sve prijatelje iz susjednih župa naše Rame i nama  istočnih susjeda Kliško-Neretvanskog  kraja da svojom nazočnošću ojačaju naše zajedništvo.

Taj dan bit će obogaćen Vašom nazočnošću, vjerskim,  kulturno –  umjetničkim i sportskim programom. Svi detalji susreta biti će naknadno objavljeni.

Posjetite svoj rodni kraj i ponesite nove uspomene sa sobom!
Upalite svijeće na grobovima najmilijih!
Posjetite rodbinu i prijatelje!
Prisjetite se običaja rodnog kraja!
Ovo je prilika koju ste nestrpljivo čekali, iskoristi te je!

Udruga treće bojne brigade Rama