Za one koji barem donekle poznaju ramsku povijest, mjesec listopad sinonim je za stradanje, progone, razaranja i smrt. Počevši od davne 1687., i bijega u Cetinsku krajinu, pa do listopada 1942. godine kada su u operaciji “Alfa”, četnici, kao talijanski sveznici, u tri dana pobili su više od tisuću ljudi i za sobom ostavili samo pustoš.

Nema niti jedne ramske obitelji čiji rođaci tih dana nisu stradali. Nakon što se smjelo javno govoriti o žrtvama i četničkim zločinima, franjevci na Šćitu započeli su s obilježavanjem Dana sjećanja na sve ramske žrtve. I ove godine biti će služena sv. misa za sve pobijene.

Dan sjećanja i komemoracija za sve ramske žrtve, ove godine, biti će u nedjelju 13. listopada, kada će se u dvorištu Franjevačkog samostana na Šćitu služiti sveta Misa s početkom u 11 sati.

Nakon sv. Mise, biti će molitva Opijela ispred ploča s imenima pobijenih.

Samostansko dvorište biti će mjesto molitve i sjećanja na žrtve, njih 1529, čija imena su upisana u spomen obilježje podno Ramskog križa. Na stotine svijeća biti će  zapaljeno za članove obitelji, rođake ili prijatelje, ali i za one kojima nema tko paliti svijeću i koji su pokopani po neznanim grobljima...

Zato poziv svim Ramcima koji mogu, da u nedjelju 13. listopada dođu na Šćit  i odaju  počast svim žrtvama, jer: "Život svih pokojnih može ostati svijetli primjer nama koji danas živimo. Oni koji su poginuli i dali svoj život nisu umrli ratujući ili suprotstavljajući se drugima, nego vjerujući u svoju obitelj i imajući povjerenja u svoj zavičaj, u svoju Ramu i svoj narod. Zato nam njihovi životi mogu biti primjer, životni putokaz i opomena, jer prošlosti više nema, a na nama ostaje budućnost koju trebamo graditi na istom povjerenju koje su imali i naši pokojni. Živjeti život sada i graditi novu budućnost naše je djelo, a ostalo Bog otkupljuje"...