Otkriveno naftno polje u jugozapadnom Iranu je drugo najveće u zemlji, rekao je iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh u ponedjeljak, objavljeno je na mrežnoj stranici tog ministarstva SHANA.

Procjenjuje se da naftno polje Namavaran sadrži 53 milijarde barela nafte, kazao je Zanganeh. Istraživanje naftnog polja započelo je 2016. te je prethodno otkrivena 31 milijarda barela nafte, a naknadno su ustanovljene dodatne 22 milijarde, rekao je Zanganeh.

Oko 2, 2 milijarde barela nafte više moći će proizvoditi Iran ako prosječna stopa oporavka rezervi bude 10 posto, rekao je Zanganeh.

Postoji mogućnost da će naftno polje biti prošireno u smjeru jugozapada i jugoistoka, dodao je on. Otkriće spomenutog naftnog polja moglo bi za trećinu povećati iranske rezerve nafte, kazao je u nedjelju iranski premijer Hasan Rohani. Krajem 2018. one su iznosile 155,6 milijardi barela, proizlazi iz "Statističkog pregleda svjetskih energetskih zaliha" koji je objavila grupa BP.

Iran je tako zauzeo četvrto mjesto u svijetu, odmah iza Venezuele, Saudijske Arabije i Kanade. Nalazište je široko 2400 km2, a duboko 80 metara, a prostire se od "Bostana do Omidije", dvaju gradova u jugozapadnoj iranskoj pokrajini Huzestan. Očekuje se da će iranski BDP ove godine pasti za 9,5 posto, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF), zbog američkih sankcija, prenosi Hina.