Dva povratka u četiri sata i deset minuta igre. Jedan Novaka i jedan Rafe. Na kraju je bio puno važniji taj Nadala. Dva povratka i strašno puno promjena taktike.

Novak se vratio u drugom nakon što je gubio 3-0 i uzeo je taj set. Nadal se vratio iz puno teže situacije u četvrtom setu. Đoković je imao break prednosti, servirao je za 2-2, nije iskoristio dvije set lopte i onda je Nadal krenuo.

Vodio je Novak 3-0, 5-2, u četvrtom setu, Nadal je tražio priliku, prijetio i onda dočekao onu koja će doći u vidu  druge break lopte na 5-4. I onda na kraju još jedan mali povratak Đokovića, onaj u tie breaku.

Nadal je vodio 6-1, Novak je spasio četiri meč lopte, ne i petu. Nadal je u polufinalu ovogodišnjeg Roland Garrosa, igrat će protiv Sashe Zvereva u polufinalu.

Organizatori su pogodili postavljajući ovaj meč u večernjem terminu. Dobro i u dnevnom bi to bio veliki meč, ali je ovo ipak bili pod reflektorima, publika je bila strašno glasno, navijali jednog i drugog. I uživali definitivno. I sigurno je da će ovaj meč imati neko svoje posebno mjesto u povijesti ovog velikog turnira.

Nadal je imao strašno puno break lopti, možda nikada više u međusobnim duelima, sedam puta je uspio uzeti servis Đokoviću. Imao je Rafa devet winnera više (57-48), dok je Novak napravio deset više neforsiranih pogrešaka (53-43). Na mreži je Nadal uzeo 22 od mogućih 30 poena. Na kraju je završilo 6-2, 4-6, 6-2, 7-6(4).

Nadal je dva koraka daleko od 14. rekordne titule na Roland Garrosu i 22. Grand Slam titule. Usput povezao je dva meča ove godine u Parizu preko četiri sata, jer je prije pobjede nad Đokovićem dobio Auger-Aliassimea u nedelju nakon četiri sata i dvadeset minuta igre.

Ovaj meč četvrtfinala bio je prvi u povijesti sa dva tenisača koja imaju najmanje 20 Grand Slam titula, preko 1000 pobjeda na touru i više od 300 trijumfa na četiri najveća.Bio je to 59. susret dva teniska velikana i 29. pobjeda za Španjolca koji će za dva dana proslaviti 36. rođendan. Nitko u povijesti tenisa nije imao toliko međusobnih obračuna.