Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u ponedjeljak tri nove odluke o epidemiološkim mjerama u Varaždinskoj i Zagrebačkoj županiji, te općini Sali na Dugom otoku.

U petak je Stožer, između ostalih, donio odluku o privremenoj obustavi rada svih ugostiteljskih objekata, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane. Danas je ta odluka dopunjena stavkom da se mjera ne odnosi na ugostiteljske objekte koji pružaju uslugu smještaja, a koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja.

Također, ranija odluka kojom se privremeno obustavljaju sportska natjecanja i organizirani treninzi u sportovima u kojima dolazi do fizičkog kontakta dopunjena je stavkom da se ista ne primjenjuje na vrhunske sportaše u pojedinačnim sportovima i seniorske sportske ekipe koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Zabranjene mise u nekoliko župa

Na prijedlog Stožera Zadarske županije uvedena je mjera obustave održavanja misa i vjerskih okupljanja u župama Sali, Zaglav, Žman i Luka. Za nadzor pridržavanja propisane mjere zadužen je stožer općine Sali, piše Jutarnji.hr.

Misna slavlja obustavljena su do 15. prosinca.

Mjere do kraja godine

U Zagrebačkoj županiji od sutra se na najviše 50 osoba ograničava broj posjetitelja na umjetničkim izvedbama i kino projekcijama, a organizatori svih javnih događaja koja su dopuštena te vlasnici ugostiteljskih objekata obvezni su provoditi pojačani nadzor pridržavanja propisanih mjera.

Obvezno je i korištenje maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi te vjerska ili druga društvena okupljanja ako nije moguće održavanje distance od najmanje dva metra.

Od sutra će biti zabranjeno posjećivati štićenike domova za starije i nemoćne, a niti oni sami neće moći napuštati prostore pružatelja usluga smještaja osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima. Štićenici koji se vraćaju u domove morat će izbjegavati kontakte s ostalim korisnicima 14 dana, no ta se mjera ne odnosi na odlaske u dnevnu bolnicu, hemodijalizu i specijalističko-konzilijarne preglede.

Preporučuje se i da se posjete drugim korisnicima ustanova socijalne skrbi, poput djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djece s teškoćama u razvoju, žrtava obiteljskog nasilja, beskućnika ili ovisnika, smanje na najmanju moguću mjeru, a da se omoguće češći kontakti s njihovim obiteljima putem neizravnih oblika komunikacije.

Zaposlenicima zdravstvenih ustanova, vrtića i škola te zaposlenicima pružatelja socijalnih usluga preporučuje se da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba.

Također, donesena je i preporuka građanima Zagrebačke županije da ne putuju izvan granica RH osim ako za to postoje neodgodivi poslovni, osobni ili neki drugi razlozi.

Sve ove mjere u Zagrebačkoj županiji će biti na snazi do 31. prosinca.