Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je redovite poštanske marke „Arheološko blago 2024.“ s motivom Mogorjela (Čapljina), nacionalnog spomenika i jednog od najljepših zdanja kasne antike u BiH. Za marku i FDC iskorišteni su motivi ortostata – kamenih blokova s prikazom akanta (mediteranska biljka) na jednom i vinove loze na drugom bloku, a koji su ukrašavali sjeverna vrata Mogorjela.

Ovaj jedinstveni arheološki spomenik je dobro očuvana stara rimska villa rustica (središte zemljišnog posjeda) koju je sredinom I. st. izgradio doseljeni Italik. Zdanje je, vjerojatno, izgorjelo u požaru da bi na istom mjestu u IV. st. bila izgrađena rimska utvrda pravokutne osnove dimenzija 102 x 86 m, s tornjevima na kutovima. Unutar vile polovinom V. st. su sagrađene dvije ranokršćanske bazilike. A na cijeloj površini nekadašnje vile nađene su antičke grobnice, slavenski rani i kasni grobovi te kasniji grobovi do XIX. st.  

Autorica likovnog rješenja je Magdalena Džinić Hrkać, prvi dan izdanja 12. svibnja 2024. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba