Stadion Filip II. preimenovan je u nacionalnu arenu Toše Proeski u čast njegova lika, koji je ostavio trag u makedonskoj i regionalnoj suvremenoj povijesti

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je u utorak promijeniti ime svojeg nacionalnog stadiona "Filip II'' u "Toše Proeski" kako bi poštivala dogovor s Grčkom kojim je okončan dugogodišnji spor u vezi s imenom zemlje.

Za Atenu ime Makedonija, kao i bilo kakve reference na Aleksandra Velikog i Filipa II. Makedonskog, dio su njezina povijesnog nasljeđa i njihovo korištenje u Makedoniji izaziva napetosti, prenosi Hina. Stadion je preimenovan u "Toše Proeski" prema popularnom makedonskom pjevaču koji je poginuo 2007. u prometnoj nesreći u dobi od 26 godina.

Inače, riječ je o najvećem sportskom objektu u Sjevernoj Makedoniji, s kapacitetom oko 33.000 ljudi.''Odlučili smo preimenovati stadion 'Filip II' u 'Nacionalna arena Toše Proeski' u čast osobi koja je ostavila dubok trag u makedonskoj i regionalnoj povijesti'', napisao je na Twitteru glasnogovornik sjevernomakedonske vlade Mile Bošnjakovski.

Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija dogovorila je s Grčkom da će se zvati Republika Sjeverna Makedonija. Spor u vezi s tim trajao je gotovo tri desetljeća i blokirao put zemlje u EU i NATO. Makedonija je već promijenila naziv međunarodne zračne luke u Skoplju i glavne autoceste koji su nosili ime Aleksandra Velikog, prenijela je Hina.