Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Županije Sarajevo podnio je 15. i 16. siječnja krivične prijave protiv petorice nositelja javne funkcije u ŽS, a zbog činjenice da su sakrili milijunsku imovinu.

U postupku provjere podataka

Ovu informaciju potvrdio je tada za Dnevni avaz direktor Ureda Erduan Kafedžić, kojem od srpnja u radu pomaže kao savjetnik Amerikanac Eric Larson, bivši tužitelj s međunarodnim iskustvom.

U postupku provjere podataka o imovini nostitelja javnih funkcija, Ured je do sada detektirao nekoliko predmeta u kojima je utvrđeno potencijalno grubo kršenje odredbi zakona kada je riječ o neprijavljenoj imovini. Utvrđen je značajan nesrazmjer između prijavljene imovine i podataka do kojih je Ured došao u postupku provjere na uzorku od svega 200 osoba.

Jedan od prijavljenih nositelja javne funkcije nije prijavio da je vlasnik apartmana, vlasnik/osnivač društva s ograničenom odgovornošću, vlasnik vrijednosnih papira u dioničkom društvu, da na deviznom računu u jednoj komercijalnoj banci ima više od 100.000 KM te nije prijavio da je njegov bračni partner vlasnik više nekretnina.

Također, nije prijavio da mu je sin vlasnik motornog vozila.

Berilo nije prijavio

Prema neslužbenim infromacijama Dnevni avaz, potvrđenih iz Ureda za korupciju, ali i Tužiteljstva ŽS, prijave su podnesene protiv aktualnog načelnika Općine Trnovo Ibre Berila (SDA), ali i bivših načelnika Nedžada Koldže (Novo Sarajevo) i Nedžada Ajnadžića (Centar), također kadrova SDA. 

Oni se sumnjiče da nisu prijavili milijunsku imovinu.

Neslužbeno, Berilo nije prijavio da na računu u jednoj komercijalnoj banci ima više od 100.000 KM i oročenu štednju od 40.000 KM.

Osim toga, Tužiteljstvo ŽS je prijavljen i Abid Jusić, vijećnik SDA u Općini Centar. Ni on nije Uredu prijavio imovinu, točnije sve je prijavio na srodnike. On nije prijavio četiri stana i dvije garaže.

Prijavljen je i Samir Šišić, vijećnik Prve stranke u Općini Ilidža. Ni on nije prijavio 100.000 KM.

Koldžo nije prijavio brojne dionice, stan srodnika i vozila.

"Imamo informaciju da ove osobe imaju imovinu koju nisu prijavili i izvan granica BiH", tvrde izvori.