Sobne biljke unose radost u naše domove. Najbolje za održavanje su one koje koje nisu zahtjevne, koje traže malo pažnje te mogu stajati u sjeni, ali i na svjetlosti tako da ih možemo držati na mjestu na kojem nas najviše vesele.

Postoje biljke koje osim svojom ljepotom imaju i niz pogodnosti, neke tako djeluju izrazito pročišćavajuće, antimikrobno i antibakterijski. Takva biljka je i zeleni ljiljan, odnosno klorofitum, piše Atma.

Ova biljka nije zahtjevna, na svjetlosti vremenom postaje svjetlija, a pruge na njezinim listovima vrlo dekorativne, dok kod onih u sjeni one postepeno nestaju. Ova biljka aktivno pročišćava zrak u prostoriji, neutralizira tvari štetne za ljudski organizam, kao što su fenol, benzen, formaldehid i druge, koje u velikim količinama emitiraju suvremeni materijali.

Zeleni ljiljan apsorbira ispušne plinove, stoga je jako pogodan za sve one koji žive u užurbanim područjima.

Klorofitum je koristan i u kuhinji, zbog aktivnog upijanja ugljičnog monoksida.

Ova biljka nezaobilazna je i u domovima pušača jer odlično neutralizira duhanski dim.

Biljku karakterizira antimikrobno i antibakterijsko djelovanje, pa su i sljedbenici drevne kineske doktrine Feng shui također preporučivali da ovu biljku držite u kući.

Najviše vremena provodimo u domovima i zato je bitno da u njima stvorimo ugodne uvjete za život, a čist zrak temelj je zdravlja i zato za njegovo pročišćavanje možemo iskoristiti zeleni ljiljan, piše Atma.