Zamislite sljedeću situaciju: ulazite u autosalon nekog premium proizvođača, uz automobil srednje klase nalazi se i cijena od 350.000 kuna, otvarate prednja vrata na vozačevoj strani i zatvarate ih – čuje se zvuk koji vas podsjeća na škripanje kočnica lokomotive pri ulasku u stanicu! Biste li kupili takvo vozilo?

Jedno od nevjerojatnih i malo poznatih područja autoindustrije je dizajn zvuka pri zatvaranju vrata, a poučan tekst o tome objavio je Mel Magazine.

''Jedna od prvih stvari koje kupac primijeti na automobilu u salonu je zvuk zatvaranja vrata. Taj zvuk podsvjesno govori o kvaliteti vozila'', objasnio je Jonathan Berger, profesor glazbe na američkom Stanfordu.

Što se traži? Po mogućnosti što dublji zvuk, uz kratki eho nakon zatvaranja vrata. Na dobivanju traženog zvuka rade posebni inženjerski timovi, a ima ih svaki proizvođač automobila. Koriste se posebne gumene obloge i pjene, a i potrebno je i posebno tuniranje same brave, odnosnu mehanizma zatvaranja vrata. U šupljinu vrata ugrađeni su posebni prigušivači, koji također definiraju kvalitetu akustičnog ugođaja.

Na kraju, pri zatvaranju vrata kupac ima osjećaj težine i kvalitete, prenosi Hak Revija. Zapravo se radi o poprilično kompleksnoj manipulaciji vašim osjetilima. Neki proizvođači poput Lexusa čak o tome snimaju i filmiće…