Na tržištu videoigara okreće se veliki novac te je jasno zašto su posljednjih godina svoje servise za igre predstavile i velike tehnološke kompanije koje donedavno nismo povezivali s gamingom poput Applea i Googlea.

Upravo je Google imao velike planove na ovom tržištu te su se pripremali za budućnost u kojoj neće biti dominantne konzole nego streaming servisi, nešto poput Netflixa za videoigre.

No pokazalo se kako su Googleovi planovi ipak bili preambiciozni te njihov gamerski servis Stadia nije krenuo očekivanim putem te su se iz američke kompanije, pogotovo u posljednje vrijeme kada su krenuli otkazi i masovno rezanje troškova, odlučili na gašenje tog servisa.

Gašenjem Stadije, čini se, ipak nisu ugašeni i svi njihovi planovi oko videoigara, javlja Zimo.

Prema posljednjim medijskim objavama, kompanija je počela s testiranjem potpuno novog proizvoda nazvanog Playables namijenjenog igranju online videoigara. Zanimljivo, putem Playablesa korisnici YouTubea moći će igrati igre direktno putem web-stranice, odnosno aplikacije, kako na stolnim računalima, tako i na mobilnim uređajima.

Iako se spominje kako Google na YouTubeu testira nekoliko igara, jedina konkretna igra koja je imenovana je Stack Bounce. Igra je besplatna, no na njoj se prikazuju oglasi.

S obzirom na to da je u posljednje vrijeme zabilježen pad prihoda od oglašavanja, YouTube trenutačno istražuje nove načine zarade. Od videoigara već ostvaruju prihode putem streaminga uživo, a Playables bi trebali dodatno povećati te prihode.

Iz YouTubea su za medije poručili kako su uvijek bili fokusirani na gamere te kako konstantno eksperimentiraju s novim opcijama i servisima, a uvođenje online igara jedan je od tih eksperimenata.