Papa Franjo predvodio je na Veliki petak bogoslužje posvećeno žrtvama trgovine ljudima i patnjama migranata, osudivši čelnike "kamenog srca" koji iskorištavaju njihova stradanja za političke dobitke.

Papa je, označavajući svoj sedmi Uskrs kao čelnik rimokatolika predvodio Put križa u rimskom Koloseju, mjestu mučeništva ranih kršćana u Rimskom carstvu, u kojem je sudjelovalo tisuće ljudi sa svijećama u rukama.

Video: Snimka cijelog Puta križa u rimskom Koloseju

Meditacije čitane tijekom ’14 postaja Križnog puta’ koje obilježavaju posljednje sate Isusova života napisala je sestra Eugenia Bonetti, 80-godišnja talijanska redovnica koja je dobila više priznanja za svoj rad sa ženama i djecom žrtvama trgovine ljudima, javlja Hina.

Na kraju procesije papa Franjo je pročitao molitvu u kojoj je govorio o siromašnima, gladnima, starima, zlostavljanoj djeci i okolišu.

U njoj govorio o “križu migranata koji nailaze na zatvorena vrata zbog straha i srca koja su okamenjena političkim računima”.

Papa Franjo je zauzimanje za migrante učinio ključnim dijelom svoga pontifikata i sukobljavao se zbog imigracije s političarima poput američkog predsjednika Donalda Trumpa i talijanskog ministra unutarnjih poslova Matteom Salvinijem koji predvodi protuimigrantsku Ligu i zatvorio je talijanske luke za brodove nevladinih organizacija koji po Sredozemlju kupe ilegalne migrante.

“Gospodine Isuse, pomozi nam da vidimo kroz tvoj križ sve križeve svijeta”, rekao je papa Franjo na kraju skoro 90-minutne svečanosti u antičkom rimskom amfiteatru.

Papa je spomenuo i “križ Crkve, tvoje nevjeste, koja se osjeća neprekidno napadana iznutra i izvana”, javlja Hina.

Riječi se mogu shvatiti kao upućivanje na skandal s pedofilijom koji pogađa Katoličku crkvu desetljećima i koji je ojačao zadnjih godina.

82-godišnji poglavar 1,3 milijarde rimokatolika u svijetu predvodit će Vazmeno bdijenje u subotu a u nedjelju na Uskrs uputit će tradicionalnu poruku Urbi et orbi (Gradu i svijetu).