''Na transplantaciju se u BiH čeka beskonačno. Ljudi prikupljaju novac kao ni u jednoj državi. Mi moramo urediti zakonsku regulativu, urediti dio oko transplantacijskih koordinatora koji bi u slučajevima moždane smrti razgovarali s obiteljima. Prije svega, moramo usvojiti zakon o darivanju organa, koji imaju i Hrvatska i druge zemlje Europe. To bi bio dobar temelj za povećanje broja transplantacija'', rekao je za Dnevni avaz Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH.

Naime, s ciljem razmjene iskustava, edukacije pacijenata i promocije darivanja organa na Vlašiću su održani 8. međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u organizaciji Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH.

''Na listi čekanja za transplantaciju je 200 osoba, a trebalo bi biti barem jedna trećina pacijenata koji su na dijalizi, znači od 800 do 900. I na tom planu se ne radi ništa da svi imaju istu šansu bez obzira na to odakle su'', navodi Žuljević.

Iz Udruženja ističu da su uputili zahtjeve i za obnavljanje opreme za dijalizu u bolnicama jer i u tom segmentu situacija nije dobra. Pacijenti se žale i na filtere i na igle, a riječ je vrlo skupom načinu liječenja. Naveli su slučaj jedne žene iz Ključa, koja je 33 godine na dijalizi.

Na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla s transplantacijama se počelo 1999. godine i do sada je urađeno 180 transplantacija, od toga su 32 bile s umrlih davalac.

''Glavni problem u našoj zemlji je nejedinstvo koje proistječe iz državnog uređenja. Samo FBiH ima listu čekanja, RS i Distrikt Brčko nemaju. U posljednje vrijeme nešto je više transplantacija u FBiH, posebno kod nas, u Tuzli. Broj se kreće od 16 do 20 godišnje. To je nedovoljno'', istaknula je dr. Enisa Mešić, šefica Odjela za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju na UKC-u Tuzla.