Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Dragan Lukač ustvrdio je danas da je 26 osoba iz Bosne i Hercegovine dosad poginulo na stranim ratištima, a među njima ima i žena.

S obzirom na to, kako kaže, na broj osoba koje se nalaze na tim ratištima i "koji sve više odlaze, sigurno je da će ta brojka biti i veća".

Lukač je kazao da se više stotina osoba iz BiH nalazi na stranim ratištima, a neki na ta ratišta idu i preko europskih zemalja, "kako bi zameli trag".

Njihovo kretanje po povratku u BiH ili kretanje osoba koje se spremaju za odlazak na strana ratišta i onih koji predstavljaju potencijalnu opasnost po sigurnost, u narednom periodu će pratiti nova uprava, koja će imati za zadatak borbu protiv terorizma.

-S obzirom na dešavanja u svijetu, nivo borbe protiv terorizma mora da se podigne na viši nivo - rekao je Lukač na pres-konferenciji u Banjoj Luci, prenosi Fena.

Naveo je da se ne radi o nikakvoj tajnoj policiji, posebno ne onoj koja će raditi nešto protiv svog naroda, negirajući takve tvrdnje koje su se mogle čuti posljednjih dana.

Novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u MUP-u RS-a bit će formirana i uprava za osiguranje osoba i objekata, brojat će više od 300 policajaca, a u Istočnom Sarajevu imat će zadatak da osigurava predstavnike RS-a u bh. organima.

Novim pravilnikom je obuhvaćena i prometna policija u RS-u.