Ovog ljeta na Rostovu, između Bugojna i Novog Travnika, počinje izgradnja džamije koja će nositi ime po Aliji Izetbegoviću, objavio je portal Radio Sarajeva.

Investitori projekta su Izudin i Arijana Herceg iz Novog Travnika, koji su, kako je potvrđeno, dobili sve potrebne dozvole za izgradnju džamije, koja bi trebala biti izgrađena na imanju bračnog para, a koje se nalazi u blizini Sportsko-rekreativnog centra "Biser Rostovo", na prostorima bugojanske općine.

"Ne velika. Neka bude čista i bijela i želim da nosi ime Alije Izetbegović", kaže Ismihana Agić – Dizdarević, mlada arhitektica rodom iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja koja živi i radi u Beču da su bile riječi investitora.

"Prvo pitanje na ovaj zadatak je bilo: Kakva je džamija koja nosi ime Alija Izetbegović? Velika, moderna, zasvođena džamija s nekim posebnim ukrasima? Moj odgovor na ovaj projektni zadatak i na ovo pitanje je bio - gradimo bosansku džamiju. Naime, položaj Bosne i Hercegovine, obilje drveta i kamena te konfiguracija terena su imali značajnu ulogu na općenitu arhitekturu, pa tako i na arhitekturu džamija. Najveći broj džamija u našoj domovini čine džamije s krovom na četiri vode. Tu su male džamije koje održavaju bosansku arhitekturu, imaju manju vezu s orijentalnom, ali više sa lokalnom arhitekturom", navela je.

"Jednostavna, stoji na kamenu, s drvenim prozorima, krovom na četiri vode i munarom od drveta… Ovaj skromni ansambl čine džamija, njen prateći pomoćni objekt s abdesthanom, toaletima te tehničkim prostorijama, parking prostor te rekreativne površine", objašnjava Agić-Dizdarević.

Investitor Izudin Herceg, koji živi i radi u Austriji, objasnio je svoje i motive svoje obitelji da uđu ovaj projekt.

"Zadovoljan sam svim što imam u životu, bio sam zadovoljan i kad nisam imao. Sve je to život i naša kušnja. Džamiju ću, ako Bog da, nazvati po skromnom čovjeku, koji je bio pun vjere u Milostivog, što mu je dalo snagu da pobjedi svaku kušnju. Mislim na predsjednika, Aliju Izetbegovića, iz čijeg života sam naučio da vrijedi biti skroman, pobožan i hrabar u Istini", kazao je Herceg.