Opseg štete tek se nazire u Portoriku, "razorenom" prolazom uragana Marije u kojem je poginula najmanje 21 osoba na Karibima, a sa sobom nosi potencijalno "katastrofalne" poplave.

Uragan, sada svrstan u kategoriju 3 (na ljestvici od 5), prošao je sinoć na oko 130 kilometara sjeverno od Dominikanske Republike, u pravcu britanskih otoka Turks i Caicos.

Tri osobe poginule su u četvrtak na Haitiju, prema prvim podacima ministarstva unutarnjih poslova.

Dominika, pogođena svom snagom u utorak, najviše je platila s 15 mrtvih, po premijeru tog malenog teritorija Rooseveltu Skerritu.

Portoriko potpuno razoren

"Portoriko je potpuno razoren", izjavio je američki predsjednik Donald Trump u okviru Opće skupštine UN-a u New Yorku. Otok "je u vrlo, vrlo, vrlo delikatnom stanju. Električna mreža je uništena", dodao je on potvrđujući skorašnji posjet teritoriju Velikih Antila.

Prethodnog dana proglasio je stanje prirodne katastrofe odobravajući savezna sredstva za hitnu pomoć i ponovnu izgradnju u Portoriku gdje je većina infrastrukture oštećena.

Uragan je imao "katastrofalne" posljedice po mrežu mobilne telefonije, objavila je Američka agencija za reguliranje telekomunikacija, procjenjujući da je "više od 95 posto mreže" izvan funkcije.

Uragan je iza sebe ostavio ogromnu štetu

Po američkom Centru za uragane (NHC) kiša bi mogla doseći 50 do 75 cm do subote, čak 90 cm mjestimično.

"Ako možete popnite se negdje visoko, SADA", pisalo je jučer ujutro u tvitu nacionalne meteorološke službe spominjući "katastrofalne" poplave.

Maria, oscilirajući između kategorije 4 i 5 kad je pogodila Portoriko, napravila je ogromnu štetu i više desetaka tisuća osoba pobjeglo je u skloništa.