Pripadnici snaga reda jučer su bili daleko brojniji od prosvjednika u glavnim gradovima saveznih američkih država jer se okupilo malo pristaša odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji vjeruju njegovim lažnim tvrdnjama da je pobijedio na izborima 2020.

U strahu od nasilnih prosvjeda više od desetak država aktiviralo je postrojbe Nacionalne garde da pomognu osigurati vladine zgrade u glavnim gradovima nakon upozorenja FBI-a na oružane prosvjede, s desničarskim ekstremistima ohrabrenim smrtonosnim napadom na američki Kongres u Washingtonu 6. siječnja.



Sigurnosni dužnosnici smatrali su da će jučerašnji dan biti prvo veliko žarište, jer je protuvladin pokret "Boogaloo" prije nekoliko tjedana planirao taj dan održavanje skupova u svih 50 država.

Ali do jučer navečer na ulicama su bile samo male skupine prosvjednika uz mnoštvo pripadnika snaga reda i medija.

"Danas nije bilo događaja i drago nam je što je tako prošlo", rekao je Troy Thompson, glasnogovornik odjela za opće poslove, agencije koja štiti Pennsylvania Capitol u Harrisburgu.

Deseci tisuća pripadnika Nacionalne garde i agencija za provedbu zakona raspoređeni su proteklih dana u glavnom gradu Washingtonu, kako bi pojačali sigurnost uoči svečanog događaja u srijedu, kada će izabrani demokratski predsjednik Joe Biden naslijediti na dužnosti republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.



Slika Washingtona kao tvrđave narušila je američki ponos zbog tradicionalno mirnog prijenosa ovlasti.

Nejasno je u kojoj su mjeri upozorenja FBI-ja i snažna sigurnosna prisutnost širom zemlje jučer naveli prosvjednike da otkažu planove.

Neke milicije i ekstremističke skupine rekle su pristašama da ostanu kod kuće, upozoravajući na povećanu sigurnost ili rizik da su planirani događaji zamke za provođenje zakona.



"Nisam ovdje da bih bio nasilan i nadam se da se nitko neće pokazati nasilnim"

U Harrisburgu se pojavilo samo nekoliko Trumpovih pristaša, uključujući Alexa, 34-godišnjeg montera suhe gradnje iz Hersheya u Pennsylvaniji, koji je rekao da je prisustvovao opsadi američkog Kongresa 6. siječnja, ali nije sudjelovao u njoj.

Odbio je dati svoje prezime. Noseći kapuljaču s natpisom "Prevara 2020", rekao je da vjeruje da su predsjednički izbori u studenom ukradeni i da želi pokazati svoju potporu Trumpu.

Primijetio je da nema puno prosvjednika u glavnom gradu Pennsylvanije u nedjelju.

"Ništa se ne događa", rekao je Alex. Policija je kasnije otvorila ulice koje su bile blokirane u očekivanju veće gužve.

Slična mala skupina od desetak prosvjednika, od kojih je nekolicina bila naoružana puškama, okupila se u glavnom gradu Michigana Lansingu.



Jedan prosvjednik nosio je vojničke hlače, taktički prsluk i plavu havajsku košulju, zaštitni znak protuvladinog pokreta Boogaloo.

"Nisam ovdje da bih bio nasilan i nadam se da se nitko neće pokazati nasilnim", rekao je jedan čovjek koji je stajao na travnjaku ispred zgrade parlamenta.

Čovjek koji je odbio dati svoje ime nosio je kapu s Trumpovim sloganom "Make America Great Again" (Učini Ameriku opet velikom) i mahao zastavom "Ne gazi me". Rano navečer Lansing je bio pust.

Priprema za nasilje

Nacionalno sigurnosno pojačanje slijedilo je nakon napada ekstremista i Trumpovih pristaša na američki Kongres u Washingtonu, od kojih su neki tražili smrt potpredsjednika Mikea Pencea dok je predsjedao potvrđivanjem Bidenove izborne pobjede.

FBI i druge savezne agencije upozorile su na mogućnost nasilja u danima uoči Bidenove inauguracije u srijedu, dok zagovornici bjelačke nadmoći i drugi ekstremisti nastoje iskoristiti frustraciju među Trumpovim pristašama koje vjeruju u njegove laži o izbornoj prevari.

Centar Washingtona u nedjelju je bio grad duhova. Naoružani vojnici Nacionalne garde u maskirnim uniformama postavljeni su na kontrolnim točkama u središtu grada, koji je bio zatvoren za promet velikim vojnim vozilima raspoređenim da blokiraju ulice.

Ulice oko zgrade virdžinijske skupštine u Richmondu bile su okružene policijskim barikadama i uglavnom prazne, samo s nešto policajaca i novinara.

Privremene ograde blokirale su javni ulaz u zgradu uoči ponedjeljka, koji je tradicionalni "Lobby Day" za javnost kako bi podijelila stavove s državnim zakonodavstvom.

Grupa za zagovaranje oružja u Virginiji i pokret "Boogaloo" objavili su planove za održavanje prosvjeda na ovogodišnji Dan lobiranja.